Last news in Fakti

13 Април, 2022 16:40 5 403 11

Учени разработиха течност, която може да съхранява енергия в продължение на десетилетия

  • енергия-
  • течност

Въпросната течност се нарича MOST (MOlecular Solar Thermal) и се основава на комбинация от въглерод, водород и азот

Учени разработиха течност, която може да съхранява енергия в продължение на десетилетия - 1

Учени от шведския технологичен университет "Чалмърс" са разработили химическа течност, която променя структурата си под въздействието на слънчева светлина и може да остане непроменена в продължение на десетилетия. Натрупаната енергия може да се превърне в електричество по всяко време.

Въпросната течност се нарича MOST (MOlecular Solar Thermal) и се основава на комбинация от въглерод, водород и азот. Под въздействието на светлината молекулният ѝ състав се променя в изомер и според учените може да се съхранява в това състояние до 18 години.

За да се получи енергия, достатъчно е MOST да премине през катализатора, където на изхода ще има топлина, която трябва да се подаде към термоелектрическия генератор. Най-интересното се крие в ефективността, която към момента е малка, но учените се надяват да се увеличи.

КПД-то на MOST предполага от 1 кубик течност получаването на само 1.3 W енергия. Учените продължават да работят за подобряване на свойствата на течността и повишаване на ефективността на съхранението на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 zeus

    20 0 Отговор
    Ако знаете каква позитивна енергия ми идва от 100 грама 18 годишно уиски ;)

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пак празни приказки

    12 5 Отговор
    Много думи и никаква информация. От един кубик се е получавал един ват енергия. Това трябва да го е писал турбо инженерът Радев. Той мери енергията на литър гориво във ватове и никой друг на света.

    Енергия се мери във ватчаса!
  • 5 asdfghnbm

    16 0 Отговор
    Ако в този мистериозен "катализатор" се окаже, че има кислород, направо ще падна от смях как тези учени са открили бензина и нафтата.
  • 6 Теодор Рузвелт

    6 9 Отговор
    Помислих че някой безаналогов сибирец или тибетец изработил нещо различно от атомна бомба или вакумна бомба а то било Швеция, страна отп Запада

    Коментиран от #8

  • 7 Механик

    14 1 Отговор
    Отново апелирам към списвачите на статии да се научат да ползват думите и изреченията по смисъл, а не да измислят нов. Както и да научат коя дума какво означава и кога се ползва!
    В заглавието пише "десетелиятиЯ", а малко по долу става въпрос за 18 години.
    Десетилетия са когато са поне ДВЕ. В случая, понеже сте търсили яката сензация е могло да напишете "почти 2 десетилетия". Всичко което е над 15 години е "почти 2 десетилетия".
    Минаваме на другата фрапантна и аз не знам какво.
    "КПД-то на MOST предполага от 1 кубик течност получаването на само 1.3 W енергия"
    Какво е "кубик"? Такава дума няма в нашият език, а вероятно и в останалите.
    Дори да приемем думата, понеже всички се досещаме за какво иде реч, кажете тоя КУБИК кубически метър ли е, кубически дециметър ли е, кубически километър ли е или е кубически милиметър. Щото това е много важно.
    Ако от един куб. милиметър се вади 1.3 W енергия е едно, ако тоя ват и нещо се вади от 20 къбически метра (цяла цистерна) е съвсем друго.

    Коментиран от #10

  • 8 Механик

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Теодор Рузвелт":

    Па ние така и не разбрахме какво са имислили "аналоговите" от развитите страни.
    п.п.
    обърни внимание на предният ми пост! Отнася се и за тебе.
  • 9 Грульо

    13 0 Отговор
    То от един картоф с две жици ще изкараш пак толкоз вата. :D
  • 10 плевен

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Хайде, хайде. Ако на всеки един от 12-те ръба на един кубик сложиш в цял ръст по един Автор от Факти, ще получиш един "кубик Факти".
  • 11 onq s konq

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    Абсолютно си прав. Че даже и в ДВГ етанола е много по-ефективен от електрическите коли.