Отидете към основна версия

23 280 75

Сбогом, ВАЗ 2105

  • автоваз-
  • lada 2105

След като само преди дни от АвтоВаз се похвалиха, че най-продаваният им модел за месец януари е класиката ВАЗ 2105, от компанията изненадващо заявиха, че спират производството на този култов автомобил. Изключително странната маркетингова политика на ръководството е продиктувана от решението да се налагат новите модели на компанията.

На практика Волжският автозавод прекрати производството на "петицата" още през декември, като през януари бяха направени последните бройки от версията пикап. Моделът 2105 беше и най-евтината кола на марката. Тя се продаваше на цена 4 450 евро. Луксозният ВАЗ 2107 се предлага за 5 000 евро.

Моделът 2105 се произвежда почти без изменение от 1980 година и всъщност представлява дълбок рестайлинг на италианския FIAT 124 от 60-те години на миналия век. За дългия живот от конвейера на АвтоВАЗ са слезли над два млн. "петици".

Между другото през тази година в Толиати ще бъде спряно и производството на ВАЗ 2107. Този модел обаче все още няма да остане в историята, защото производството му ще бъде преместено в Ижевск. Ще припомним, че АвтоВАЗ е собственик на Ижевския автомобилен завод.

По повод на спирането от производство на култовата Lada, много туристически фирми правят екскурзии в завода. Оказва се, че на чужденците им е особено интересно да видят конвейерите на руския автомобилен завод и последните екземпляри на руската класика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини