Отидете към основна версия

6 581 21

Nissan Z става хибрид

  • nissan-
  • z-
  • infiniti-
  • m-
  • hybrid

Един от най-култовите японски автомобили на всички времена, серията Z на Nissan, поема курс към опазване на околната среда и намаляване на разхода на гориво. Според американското сп. Road & Track следващото поколение на модела ще се предлага и във версия хибрид.

Изданието не се позовава на конкретни източници, но твърди, че в Nissan експериментират усилено с различни системи за алтернативно задвижване. Най-големи шансове има вариант на монтираната в момента силова устонавка на Infiniti M Hybrid, която комбинира бензиновия агрегат VQ35DE с обем 3.5 литра и електромотор. Двата двигателя гарантират на луксозното купе мощност от 360 к.с. и въртящ момент 612 Нм.

Плановете на японците били да ограничат разхода на гориво под 8 литра на 100 км. Вече имало сведения, че Nissan тества муле на новата Z-серия с моторите на M Hybrid.

Според Road & Track съществувала друга възможност за чувствително намаляване на разхода на култовия модел. Наскоро оповестеното сътрудничество между Nissan и Daimler можело да доведе до монтирането на... дизелов двигател от серията BlueTEC на Mercedes-Benz. Най-спряганият кандидат за целта бил трилитровият турбомотор на немците.

Най-вероятно Nissan ще се спре на стратегия с няколко варианта на Z, чието следващо поколение трябва да се появи на пазара през 2013 г. Моделът ще се предлага както с конвенционално задвижване с бензинов и дизелов мотор, така и с хибридна установка. Все още няма никакви сведения за цените, но американците очакват леко поскъпване заради курса на йената и японската сглобка на автомобила.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини