Отидете към основна версия

7 221 17

Невероятната история на единствения Chevrolet Corvette в СССР

  • chevrolet-
  • corvette-
  • ссср-
  • шевролет-
  • корвет

Трудно е да се повярва, но Chevrolet Corvette от 1957 година се е движел по пътищата на бившия СССР. Американският спортен автомобил дори е оцелял до ден днешен, но през лятото на тази година е катастрофирал, съобщава изданието Carakoom.

Навремето, внесените спортни коли и луксозни автомобили се озовават в Съветския съюз главно като подаръци за лидерите, или като модели за изучаване на съвременни технологии.

В случая с въпросния Corvette това най-вероятно е била втората опция, тъй като моделът от 1957 година е оборудван с иновативно за онова време впръскване на горивото.

За съжаление, че 4.6-литровият V8 инжекционен двигател не издържа дълго на съветското гориво и се разваля. Колата е закупена от известния московски каскадьор Александър Микулин (той изпълнява каскади във филмите „Пазете се от колата“ и „Приключенията на италианците в Русия“).

Именно той заменя разваления двигател с 5.5-литров V8 от Чайка - просто не е имало друга възможност. Новият двигател се оказа не толкова мощен (195 к.с. срещу 283 к.с.), а освен това е и по-голям и се налага да се направи дупка в капака.

Единственият Chevrolet Corvette в СССР непрекъснато се преработва. През 1981 година той участва във филма "Ваканция по собствена сметка" с нова боя, характеризираща се с ярки цветове.

Изненадващо, въпреки активната си експлоатация, Chevrolet Corvette от 1957 година оцелява и до днес и сега, въпреки катастрофата е напълно възможно да бъде възстановен.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини