Отидете към основна версия

19 217 54

Най-бруталните полицейски коли

  • полиция

Българската полиция може да се похвали с няколко по-впечатляващи автомобила, но редовите пазители на реда борят престъпността с добрия стар Opel Astra. Макар да се прочухме по света с полицейския кабриолет Porsche 911 Carrera 4, туристите в някои страни насочват фотоапаратите си към доста по-интересни возила.

Шерифът на едно градче в Тексас, например, позира гордо до своя Hummer H2 с тунинг от Geiger. Злобният всъдеход разполага със 700 к.с. и е поръчан с едничката цел да респектира местните "червени вратове" по прашните шосета на щата.

Италианските полицаи трябва да са сред най-щастливите в света. От Lamborghini регулярно ги снабдяват с новички суперколи, от които не могат да избягат и най-надъханите норушители по аутострадите на Ботуша. При това от Сант'' Агата не отбиват номера само с малкото Gallardo LP560-4, а се отчитат и с Murcielago LP640, каквото има и градската полиция в Лондон.

Полцейски "ламборгинита" обаче има не само в Италия. Още през 80-те холандските сили на реда се снабдяват с мокрия сън на всяко момче в онези времена Countach.

Конкуренцията от Ferrari също не спи и макар да губи битката за предпочитанията на карабинерите, намират достатъчно почитатели в други държави. Британската полиция, например, разполага с 612 Scaglietti.

В интерес на истината, в Маранело първи се сещат да градят имидж с дарения за силите на реда. Още през 60-те Ferrari снабдява полицията с екземпляр от разкошното купе 250 GT.

Откакто бе възродена марката Spyker пък, холандските ченгета залагат на патриотизма и забравят за италианските суперавтомобили. Този C8 Spyder е украсен със същата маркировка като Countach-а от 80-те, но e произведен в родния Зееволде. Какво от това, че го задвижва V-образен осмак от Audi?

По едно рамо на местната автоиндустрия се стараят да удрят и британските полицаи. Съвсем в духа на английските традиции, когато става дума за скорост и стабилност, изборът пада на максимално олекотени и мощни возила.

Със своите 470 кг и 583 к.с. Caparo T1 може да се справи с почти всяко сухоземно превозно средство. Lotus Elise има по-скромни показатели, но идеята и същата. Единственият проблем и при двамата униформени спринтьори е, че "легналите" колеги от полицията не щадят особено всички тези спойлери и спортни престилки.

Всъщност патриотизмът играе водеща роля при избора на представителен полицейски автомобил в почти всички държави със собствено производство на суперколи. В Швеция залагат на Koenigsegg CCX, въпреки че няма потвърдени данни да е била поръчана бройка от предложиния от фирмата прототип.

Германските полицаи, от своя страна, имат на разположение цял автопарк от забележителни магистрални преследвачи. Това Porsche Carrera S с доработка от Techart поставя само началото.

По немските аутобани потрулират и далеч по-мощни возила, може би най-известното сред които е Brabus Rocket. Разработеното на базата на Mercedes-Benz CLS суперкупе разполага с 6.3-литров V12 с два турбокомпресора. Благодарение на 730-те коня ускорението до 100 км/ч отнема едва 4.0 секунди.

Японските полицаи също залагат на родната продукция. Макар да бе спряна отдавна от производство, Honda NSX все още върши работа на магистралните ченгета в Страната на изгряващото слънце. В парка си имат още специални версии на Nissan Skyline и 350Z.

Когато родно производство липсва, а парите не са проблем, пазителите на реда също могат да позират гордо до забележителни автомобили. Полицаите в Абу Даби нямат проблеми да догонят който и да било от хилядите местни суперкари със своя Nissan GT-R. Ако пък нарушител реши да се прави на оригинален и да кривне от асфалта, на помощ ще се притича някой от наличните пикапи Ford F-150 Raptor с форсиран до 400 к.с. двигател.

Дългата ръка на закона в Русия също предпочита возилата с повишена проходимост, но по възможност с малко повече комфорт от УАЗ. Подобно на много престъпници, милиционерите (отскоро полицаи) си падат по Porsche Cayenne.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини