Отидете към основна версия

28 730 47

Пет кросоувъра, които издържат 10 години без никакви проблеми

  • кросоувъри-
  • надеждност-
  • tuv

Искате употребяван кросоувър? Вижте кои са най-здравите според германците от TUV

За да се разбере кой кросоувър е по-добре да се купува от гледна точка на минимизиране на възможни технически проблеми в бъдеще, има смисъл да се проучат германските рейтинги за надеждност на леките автомобили. Сега ще обърнем внимание на кросоувърите на 10 години, които се чупят най-рядко.

Що се отнася до автомобилите на възраст около 10 години, аргументите за „премиум“ или „бюджетен“ на определени марки и модели доста избледняват. Поради тази причина решихме да не разделяме нашите 10-годишни кросоувъри на премиум и други. Тук като цяло колите вече са точно толкова равни, колкото хората в банята.

В България няма нито една служба, която да събира масово данни за техническото състояние на автомобилите, пътуващи из страната, както и да систематизира и представя получените данни на вниманието на заинтересованите граждани. Но в Германия има такава организация. Нарича се Асоциация за технически надзор (VdTUV).

В продължение на много години подред тя ежегодно публикува рейтинга си за надеждност на леките автомобили в под името TUV Report. Вече е публикуван последният доклад на TUV за 2021 г. Разбира се, автомобилните паркове у нас и в Германия са различни по отношение на моделната гама. Има обаче и достатъчно съвпадащи позиции.

Редакцията на mobile.bg проучи най-новия рейтинг на TUV и избра от него най-безпроблемните 10-годишни кросоувъри, които представляват интерес за нас в момента, които присъстват и по нашите пътища. На база на "отпадането", направено предвид особеностите на пазара ни, ние съставихме нашите ТОП-5 на най-здравите кросоувъри на на възраст до десет години.

Трябва да кажем, че получилата се своеобразна класация донякъде изненада дори и нас самите, но е трудно да се спори със статистиката. И така, на най-високия рейтинг на надеждност на по-старите кросоувъри се пада на скромното BMW X1. Само 15,9% от автомобилите от този модел са били в автосервиз с някакви технически проблеми по време на тяхната експлоатация. Средният пробег на най-малкия от баварската серия X на възраст 10 години е 145 000 километра.

В класацията следва друг „германец“ - Audi Q5. За десетилетие експлоатация собствениците на 18% от тези кросоувъри прибягват до непланирани услуги в сервизите. Средният пробег тук вече е 159 000 километра.

Третото място в класацията ни за най-здравите десетгодишни кросоувъри също е за премиум марка. Това е Mercedes GLK - 18,2% са проблемните автомобили, а средният пробег на тези автомобили е 156 000 км .

Четвъртото място в ТОП-5 заема представителят на самопровъзгласилия се за „премиум“ - Volvo XC 60. И така, 19,5% от автомобилите, навършили 10-годишна възраст, са се нуждаели от някакъв вид ремонт, като средният пробег на тези автомобили е 176 000 километра.

Странно, но в тази класация попада само един представител на Азия. Това е Toyota RAV4, която стига до последното пето място от нашата ТОП-5 надеждност. За 10 години експлоатация 20,4% от тези „японци“ се се нуждаели от ремонт. Средният пробег е 128 000 км.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 52 гласа.

Свързани новини