Отидете към основна версия

43 743 28

Автомобилът на старо: Пет причини да обичате и мразите Peugeot 308

  • автомобилът на старо-
  • peugeot-
  • 308

Автомобилът Peugeot 308 се появява на бял свят през 2007 г. и с него френския концерн PSA Peugeot Citroen прави сериозна заявка за доминация в т.нар. Голфов клас. Първото поколение на този автомобил, което се произвежда до 2013 година е последното творение на главния дизайнер на марката Джерард Уелтър. Колата и днес е доста популярна у нас.

Първоначално 308 беше представена само от две модификации -хечбек с пет врати и три врати, но година по-късно към семейството се присъедини и комбито Peugeot 308 SW, а след това и купе-кабриолета 308 CC.

След близо 15 години експлоатация тази кола получава различни отзиви - както отрицателни, така и положителни. Защо потребителите обичат и мразят този френски модел? В крайна сметка колата е противоречива, като сега ще ви покажем основните и предимства и недостатъци

Предимствата на Peugeot 308

1. Първото е свързано с огромния панорамен покрив от атермално стъкло, който предизвиква „уау ефект“ не само за собственика, но и за всеки, който се качи в тази кола.

2. Вторият плюс е невероятно красивият и елегантен дизайн. Той се харесва както на мъжете, така и на жените. Оформлението на салона също има своите предимства, Peugeot 308 има по-високо място за сядане от другите леки автомобили.

3. Третото значително предимство е доброто качество на довършителните материали, интериорът изглежда красив и представителен.

4. Автомобилът има надеждна шумоизолация и освен това се справя добре и в града и извън него. Колата се управлява приятно и не е склонна към крен в завоите и недозавиване.

5. Автомобилът разполага с надеждно шаси. Собствениците споделят само добри неща и за петстепенната механична скоростна кутия, която е собствена разработка на концерна PSA.


Отрицателни страни на модела

1. Първият съществен недостатък, на който купувачите обръщат внимание, е, че автомобилът е проектиран да се движи само по равна настилка. С други думи не е предназначен за селски пътища, риболовни излети или такива сред природата. Причината за това е ниският просвет. Той е твърде малък и за гърбици и неравности в града.

2. Втората отрицателна точка е двигателят EP6. Той е много придирчив към горивото и често дефектира. Възникват проблеми с горивната система. Най-слабите места са водната помпа, термостатът и газоразпределителния механизъм.

3. Peugeot 308 е модел, предназначен за бавно и спокойно шофиране. По отношение на динамиката много от преките му конкуренти го превъзхождат. Причините за това са две - теглото на автомобила и предавателните числа в трансмисията. Разбира се, това е малък проблем, но за тези, които обичат да карат бързо - динамиката на Peugeot 308 се явява отрицателна страна.

4. Автомобилът консумира доста масло и ако не го следите, не правите своевременна подмяна, тогава двигателят просто ще се повреди.

5. Също така си струва да се отбележи, че оригиналните компоненти за автомобила не винаги са лесни за намиране и са много скъпи.

Ако искате такава употребявана кола, то трябва да знаете, че е нужно да я карате внимателно, най-вече в рамките на града. Ако сте ОК с това, то този модел ще ви подхожда добре.

Тя е маневрена, не се хлъзга при завиване и дори капризните двигатели се превръщат в не толкова голям проблем, защото при правилна експлоатация и поддръжка няма да имате проблеми.

Но да купите или не да купите Peugeot 308 е само ваше решение, което трябва да бъде балансирано и обмислено. Какви екземпляри от модела се предлагат у нас, можете да видите ТУК.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.

Свързани новини