Отидете към основна версия

9 440 26

Опасни ли са старите коли при сблъсък? (експеримент)

  • краш тест-
  • автомобилът на старо-
  • безопасност

Вижте какво се случва с 18-годишна кола при челен сблъсък

Германската организация Dekra направи краш тест на 18-годишен Hyundai Getz с пробег от 270 хиляди километра. Експертите решиха да тестват надеждността на автомобил, който е в експлоатация от дълго време, както и да оценят работата на системите за безопасност, а именно въздушни възглавници и колани. Те имитираха челен сблъсък с неподвижно препятствие със скорост 50 километра в час.

След 17 милисекунди след сблъсъка се активират обтегачите на предпазния колан, след още две милисекунди се отварят капаците на предните въздушни възглавници. В заключение експертите заявяват, че всички системи сработват само за 37.9 милисекунди - за сравнение човек мига със скорост от около 100 милисекунди.

Експерти от Dekra похвалиха качеството на изработка и издръжливостта на стария Getz. В резултат на удара с неподвижен обект каросерията се деформира, но е възможно да се отворят вратите без никакви проблеми, а предните подпори остават непокътнати.

Трябва да се има предвид, че съвременните автомобили значително надвишават масата на бюджетните автомобили, произведени преди почти 20 години, така че е трудно да се сравни тяхната надеждност, но като цяло от Dekra правят заключение, че 15- и повече годишните автомобили не са толкова опасни при сблъсък, колкото се опитват да ги изкарат някои.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 28 гласа.

Свързани новини