Last news in Fakti

2 Август, 2021 09:11 5 463 5

Знаем ли как да превозваме децата в автомобила? (ВИДЕО)

  • деца-
  • безопасност-
  • автомобил

Обезопасяването с предпазен колан е ключов момент от безопасността на всеки един пътник

Знаем ли как да превозваме децата в автомобила? (ВИДЕО) - 1

В новия епизод на Safety Bri4ka Academy Филип и доц. Димитър Илиев разкриват кои са най-важните елементи за безопасността на децата в автомобила. Във видеото се показва нагледно какво се случва при катастрофа с дете в необезопасено детско столче и седалка, при челен сблъсък и преобръщане дори с ниска скорост. На специален стенд се демонстрира и какво понася пътник със седнало в него дете при скорост от едва 7 км/ч.

„Детската безопасност е много сериозен проблем, който се пренебрегва. Най-много обичаме децата си, а не ги пазим. Често столчетата не са закопчани. В Европейския съюз вече като изискване се продават и столчета със защита при страничен удар. Не е лошо когато родителите го купуват, да проверят как се справят те на независими тестове. Едно 7-килограмово дете в момента на удара с 50 км/ч става 136 кг. Това е равносилно на падане от между 3-ти и 6-и етаж“, коментира рали шампионът Димитър Илиев.

Обезопасяването с предпазен колан е ключов момент от безопасността на всеки един пътник. При катастрофа този пътник или дете може да претърпи множество наранявания, както и да нанесе наранявания по пътници със закопчани колани. Същото важи и за безразборно оставени по седалката напитки и предмети.

Знаем ли как да превозваме децата в автомобила? (ВИДЕО)

„Дори да имате най-скъпото столче на света, ако то не е монтирано и вързано правилно, все едно нямате. През 2019 г. са загинали 20 деца, или цял клас. Също така са ранени 600 деца в катастрофи. Тези деца загиват заради родителите си, защото не са обезопасени“, поясни Илиев. Съветът на експертите е изпробване на детската седалка върху автомобила, защото има множество различни типове. Ако детето се вози на предната седалка, трябва задължително да се изключи въздушната възглавница.

„В обществото витае мнение, че предната седалка не е безопасна за децата. Но тя е също толкова безопасна, колкото и задната, стига столчето да е обезопасено и да е изключена въздушната възглавница. Новата тенденция е децата да се возят обратно на движението до 4-годишна възраст. Причината е, че главата на бебето и детето е много по-тежка от тялото като съотношение спрямо възрастните. Мускулатурата и скелетната система не са развити, има голям риск при удар. Затова в държава като Швеция това изискване е станало задължително“, коментира Илиев. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    11 4 Отговор
    Ей на , Меркел, Макрон, Урсула, Байдън, Борисов ... като не са били возени в столчета и с колани , докъде докараха Света !!
  • 2 русенец

    7 11 Отговор
    Aкo пoлзвaтe кoнтрaцeптиви , нямa дa имaтe прoблeми и глaвoбoлия c тoвa, кaк дa вoзитe дeтeтo cи в кoлaтa.:)
    ...
    Тaкa, чe за предпазване oт трaвми при ПТП нaй-дoбрe ползвайте Дюрeкc, в противен случай ще купувате детски столчета!
  • 3 Петър

    7 2 Отговор
    Деца до 12 години нямат право да се возят на предната седалка на автомобил и на задната седалка на мотопед и мотоциклет.

    Коментиран от #4

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    То и лица над 12г пък нямат право да карат велосипед по тротоара !!! А съм уверен , че всеки е виждал, поне веднъж , горд татко да е поставил между себе си и волана невръстно дете !!! Някой да знае наказани ???
  • 5 kkk

    5 0 Отговор
    Жалка история... Иначе хубавият замисъл да покажеш какво става при инцидент е тотално убит от тоновете реклама... Бас хващам, че долният тип видео макар и на друга тема е много по-запомнящо се и гарантирам, че дълго време ще ви стои у главата: