Отидете към основна версия

4 Септември, 2021 17:09, обновена 4 Септември, 2021 17:09 62 030 88

Запознайте се с новата Dacia Jogger - най-евтиният седемместен модел в Европа и у нас

  • dacia-
  • jogger

Румънците показаха седемместното комби Jogger, направено на базата на Sandero и заменящо Dokker, Lodgy и Logan MCV

Париж, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.


Точно преди автомобилното изложение в Мюнхен, румънската марка Dacia представи своя нов модел - Jogger. Най-общо казано автомобилът представлява компактно комби с функции на кросоувър. Въпреки изцяло новото и непознато име, моделът представлява доста по-просторна версия на сегашните Logan и Sandero.

Jogger се базира на платформата CMF-B и в предната си част почти копира новите Logan и Sandero. След предните врати обаче, дизайнерите са направили една интересна чупка, като след нея нещата стават различни. Jogger има специални характеристики: Това е най -големият модел на Dacia, както и първият автомобил от румънската марка с хибриден силов тракт.

Както обещават от Dacia, Jogger ще бъде „най-достъпният семеен автомобил в C-сегмента, при това такъв, който има наклонности за движение и извън пътя“. В сравнение със Sandero, междуосието е разтеглено с 300 милиметра, за да побере допълнителните седалки на трети ред. Автомобилът обаче ще се предлага както с пет, така и със седемместни варианти.

В първия случай обемът на багажника ще бъде 708 литра, а във втория - 160 литра и 565 литра със сгънати гърбове на третия ред седалки. Всички задни седалки могат много лесно да бъдат напълно свалени, за да се поберат извънгабаритни товари: в този случай обемът се увеличава до впечатляващите 1 819 литра.

В допълнение към форм-фактора, Jogger се различава от Sandero по дизайна на задната част със специални светлини с Y-образна графика, простиращи се почти до покрива. Предната част, заедно с диодна оптика, както и пластмасови странични декоративни прагове и релси на покрива копират Sandero във версията му Stepway.

Интересно е още, че пътният просвет на Jogger е цели 200 милиметра, което е повече от клиренса на много от кросоувърите на пазара. Що се отнася до интериора, то комбито също е заимствало много от Logan и Sandero. Базовият Jogger е оборудван с иновационната докинг станция за смартфон, Bluetooth, USB порт и 3.5-инчов TFT мини дисплей.

По -скъпата версия - Media Display - добавя още два високоговорителя и осем инчов сензорен екран, а най -скъпият вариант идва със система Media Nav с шест високоговорителя, която поддържа безжична интеграция със смартфони, работещи под iOS и Android.

Като опции се предлагат отопляеми предни седалки, климатик с отделен дисплей, камера за задно виждане, асистент за паркиране и система за следене на сляпата зона. При старта на продажбите гамата на Dacia Jogger ще включва два традиционни двигателя с вътрешно горене. Това са двугоривен двигател с мощност 100 конски сили, работещ на бензин и газ, както и еднолитров трицилиндров мотор с турбо, произвеждащ 110 конски сили и комбиниран с шестстепенна ръчна трансмисия.

Въпреки своя офроуд характер, Jogger е само с предно предаване, което изключва вътрешната конкуренция с Duster. През 2023 г. в палитрата на комбито ще се появи и хибридна модификация, базирана на 1.6-литров двигател с автоматична трансмисия. Както обещават от Dacia, Jogger ще бъде най-евтиният седемместен модел с бензинов двигател.

За началото на продажбите Dacia е подготвила и една специална версия Extreme с по -брутален имидж. Той ще се отличава с черни елементи: релси на покрива, джанти и антена „перка“, както и със специални стикери по каросерията. В допълнение, този Jogger ще получи червени шевове на седалките, хромирани вложки в корите на вратите и пълен комплект оборудване.

Приемането на поръчки за Jogger в Европа ще започне през ноември, а колата ще се появи в шоурумите през 2022 г. Официално цената все още не е обявена, но според наши източници, които бяха на мястото на премиерата във френската столица приблизителната начална цена ще бъде 15 хиляди евро.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 102 гласа.

Свързани новини