Отидете към основна версия

26 545 28

Едно погрешно схващане, каращо шофьорите да предпочитат 4x4 превозни средства

  • 4х4-
  • всъдеход-
  • кросоувър-
  • suv

Продавачите на кросоувъри обичат да твърдят в рекламите, че съвременният SUV със задвижване на всички колела по никакъв начин не отстъпва по своите характеристики на пълноценен всъдеход. Това откровено противоречиво обстоятелство съблазнява много хора и ги изкушава да си купят автомобил със задвижване на четирите колела. Това 4х4 обаче няма нищо общо с "истинското" 4х4

Всъщност има уловка в много от рекламните брошури на кросоувърите със задвижване на всички колела. Те често съобщават, че съвременната електроника за такава система ефективно преразпределя въртящия момент към различни колела, в зависимост от това в какви условия се намира превозното средство. Единственият "малък" проблем е, че тази схема въобще не работи толкова ефективно, колкото я описват продавачите на кросоувъри.

Това е така, защото въртящият момент не може да се приложи там, където няма съпротивление. Всъщност цялата "тайна" на истинските 4х4 машини е в диференциала, който се блокира, ако едното колело е на повърхността с достатъчно сцепление, а другото, например, виси във въздуха. В същото време няма принципна разлика дали ще бъде междуосен диференциал или междуколесен диференциал, а когато ги има и двата, или дори и трети - на предния мост, то тогава говорим за наистина високопроходим автомобил.

Никой кросоувър обаче няма тази функция. Тя е заменена от много по-опростен и евтин аналог, наречен електронна система против хлъзгане. Всичко, което прави тя, е да забавя въртящото се колело, създавайки „изкуствена“ съпротива. Тук обаче е важно да се разбере следното: въпреки че кросоувърът със задвижване на всички колела се чувства много по-уверен на офроуд терени от кросоувъра с предно задвижване, той все още отстъпва по отношение на истинските всъдеходи, при това значително. А мнозина, като чуят, че колата има 4х4, смятат, че тя е еднакво проходима с т.нар. всъдеходи.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 62 гласа.

Свързани новини