Отидете към основна версия

3 878 20

Роудстърът на Илон Мъск поставя рекорд за пробег

  • илон мъск-
  • космос-
  • tesla-
  • roadster

Той вече е изминал повече от 3.2 милиарда километра. Но не на Земята, а в Космоса

Изминаха почти четири години от изстрелването на Tesla Roadster в космоса с ракетата SpaceX Falcon Heavy. Сега колата е на повече от 377 милиона километра от Земята и е по-близо до Марс, отколкото до нас.

Информация за това къде се намира роудстъра на Илон Мъск може да се види на уебсайта WhereisRoadster. Там можете да разберете, че колата се отдалечава от Земята със скорост 6 005 км/ч.

Роудстърът е на по-малко от 320 милиона километра от Марс и до момента е изминал разстояние от 3.2 милиарда километра. За 4 години той прави 2.62 оборота около Слънцето , което се равнява на предполагаемо пътуване по всички пътища на Земята, при това цели 50 пъти.

Джонатан Макдауъл, астроном от Центъра за астрофизика в Харвард Смитсониън, каза пред CNN, че въпросната Tesla Roadster вероятно все още е непокътната, но може да бъде повредена от метеорити. Поради космическото излъчване боята най-вероятно се е разпаднала на прах.

Електрическият автомобил Tesla беше най-близо до Марс през 2020 г. - на около 8 милиона километра. Тогава тя започна да се отдалечава. Сега отново се приближава до Червената планета. Между другото, има 22 процента шанс тя да се сблъска със Земята през следващите 15 милиона години.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.

Свързани новини