Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 10:31 3 872 20

Роудстърът на Илон Мъск поставя рекорд за пробег

  • илон мъск-
  • космос-
  • tesla-
  • roadster

Той вече е изминал повече от 3.2 милиарда километра. Но не на Земята, а в Космоса

Роудстърът на Илон Мъск поставя рекорд за пробег - 1

Изминаха почти четири години от изстрелването на Tesla Roadster в космоса с ракетата SpaceX Falcon Heavy. Сега колата е на повече от 377 милиона километра от Земята и е по-близо до Марс, отколкото до нас.

Информация за това къде се намира роудстъра на Илон Мъск може да се види на уебсайта WhereisRoadster. Там можете да разберете, че колата се отдалечава от Земята със скорост 6 005 км/ч.

Роудстърът е на по-малко от 320 милиона километра от Марс и до момента е изминал разстояние от 3.2 милиарда километра. За 4 години той прави 2.62 оборота около Слънцето , което се равнява на предполагаемо пътуване по всички пътища на Земята, при това цели 50 пъти.

Джонатан Макдауъл, астроном от Центъра за астрофизика в Харвард Смитсониън, каза пред CNN, че въпросната Tesla Roadster вероятно все още е непокътната, но може да бъде повредена от метеорити. Поради космическото излъчване боята най-вероятно се е разпаднала на прах.

Електрическият автомобил Tesla беше най-близо до Марс през 2020 г. - на около 8 милиона километра. Тогава тя започна да се отдалечава. Сега отново се приближава до Червената планета. Между другото, има 22 процента шанс тя да се сблъска със Земята през следващите 15 милиона години.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генерална реклама

    13 4 Отговор
    Ето че четири години по-късно, отново се прави безплатна реклама на Тесла. И то само благодарение на това, че вместо бетонен блок както правят всички останали изпитатели на ракети, Илон Мъск реши да постави личния си Tesla roadster да изпълнява ролята на бетонния блок и да си направи вечна безплатна реклама на Тесла.

    А останалите дават по десетки милиони за 30 секунден рекламен клип излъчен еднократно на супербоул.

    Който си го може, си го може.

    Коментиран от #4

  • 2 Behemoth

    6 4 Отговор
    Е туй вече ще избий приматите...
  • 3 Браво

    5 1 Отговор
    Даже вече виждам, че идват и поръчки за Тесла и от космоса! И на Юпитер и на Венера търсят да купуват. Само те издържат на метеорологичните условия там!
  • 4 MIB Plameni

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Генерална реклама":

    След маймунките и прасенцата идва твоя ред.Чип- чирик

    Коментиран от #5

  • 5 Милионните реклами на Mercedes

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "MIB Plameni":

    Да не искаш да кажеш че милионите хвърлени от Mercedes за реклама постигнаха по-добър резултат отколкото този на Тесла?

    https://fakti.bg/avto/436846-nikoi-v-germania-ne-iska-elektricheskia-mercedes-

    Никой в Германия не иска електрическия Mercedes

    Автоконцернът пусна първия си електрически кросоувър EQC. Любопитно е, че за момента той се продава изключително разочароващо в родината си Германия.


    Немското издание Welt съобщи, че въпреки мащабната маркетингова кампания, през ноември, когато моделът излезе на пазара, само 19 EQC-та са били регистрирани във Федералната република. През декември пък от Daimler са реализирали 36 продажби.

    За сравнение, конкурентите от Инголщат са отчели 478 регистрации на e-tron през март, когато той стартира. Още повече, според Федералната транспортна служба на Германия, през ноември Audi са продали 10 пъти повече електрически кросоувъра от Mercedes, а именно 192.


    Заслужава да се отбележи, че немският автомобилен пазар не е точно лидер в продажбите на електромобили. Към края на 2019-а само 57 533 от регистрираните в Германия 3,6 милиона превозни средства са били изцяло електрически. Това все пак не обяснява разликата в продажбите на e-tron и EQC, който до момента е реализирал само 55 регистрации в родината си, особено след като Mercedes твърдеше, че планира първоначално да произвежда по 100 бройки на ден.

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    4 2 Отговор
    Тази електрическа каручка може да измине пробег по голям от гаранционния само в Космоса.

    Коментиран от #19

  • 7 MIB Plameni

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Милионните реклами на Mercedes":

    Направо се записвай за доброволец ,който няма мозък му слагат чип .Още повече ще хвалиш Мъск

    Коментиран от #10

  • 8 МалкоЛогика

    2 3 Отговор
    Ако гумите не се въртят и колиметражът не показва, не се брои. Всяка прашинка на Земята пердаши със скорост 30 км/с около слънцето, а то - със скорост 220 км/с около центъра на нашата галактика. Който иска, да смята пробези.
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 2 Отговор
    След време не само тази реклама на Мъск ще падне на Земята, ами и много от спътниците, с които замърси околоземното пространство! С неговите камъни по нашите глави!

    Коментиран от #11

  • 10 Казваш на черното бяло

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "MIB Plameni":

    Виждаш ли кой е за чип? Продължаваш да казваш на черното бяло само защото си заслепена от марката Mercedes и не виждаш нищо останало.

    Аз съвсем свободно мога да заявя, че пикап на Тесла е най-грозния автомобил, който съм виждал някога, но в същото време не мога да не се възхитя на гениалния маркетингов ход на Илон Мъск, да счупи "нечупливите" му прозорци при представянето и да си осигури безплатна реклама в абсолютно всички издания, включително което не са на автомобилна тематика.

    И колкото и да не го харесвам, пикапът благодарение на това събра 1,4 милиона поръчки, които са съвсем малко повече от 55 продажби на перфектния електрически Mercedes c-class, в който също влезе в историята, но като най-голямото рекламно фиаско. Не печалбата, а оборотът от продажбите им, не им стигна да покрият дори половината от рекламния бюджет.

    Аз вярвам в факти и цифри, а ти си тази, която вярва на празни приказки за Mercedes и всички останали и ползите от ваксините. Както и че някой слага чипове във ваксините, за да ти управлява мозъка през 5 г.
  • 11 Пази се

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Много внимавай като падне автомобила на Тесла върху земята, да не те удари по главата.

    Още от сега си запиши събитие в календара за след 15 милиона години, когато се очаква да падне, за да може като наближи времето, да следиш в точно коя минута ще падне за да гледаш в небето да не те удари.

    Относно сателитите не се притеснявай. Те нарочно се насочват към земната атмосфера след края на службата им, защото при падането в нея изгарят напълно и така биват унищожавани за да не стават космически боклук. Космически боклук са само тези, които са повредени и не могат сами да се насочат към атмосферата при приключване на служба.

    Коментиран от #12

  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пази се":

    То като гледам, че и таратайката на Мъск има вероятност 20 % да се върне на Земята, какво да мисля за спътниците му! Като не са изчислили във времето траекторията му, при тази бавна за космоса скорост, не стига, че няма да стигне до никъде, ами и някоя планета ще я прихване и запокити обратно там, откъдето е тръгнала!

    Коментиран от #13

  • 13 Научи се да четеш с разбиране

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Смяташ ли да доживееш да видиш дали този шанс ще се сбъдне, цитирам:


    "Между другото, има 22 процента шанс тя да се сблъска със Земята ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 15 МИЛИОНА ГОДИНИ."

    Коментиран от #14

  • 14 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Научи се да четеш с разбиране":

    Разликата между човека и животните е в това, че ние можем да предвиждаме бъдещето. Свойството на мозъчната материя е да отразява действителността на заобикалящия я свят, като се учи от миналото и планира бъдещето. На мен ми е ясно, че може би ще живея само още няколко години, но това не ми пречи да се притеснявам, че живота на Земята няма да продължи още много дълго! Да не би учените, които предрекоха, че Слънцето ще съществува още 5 милиарда години, да си мислят, че като няма да доживеят да видят доказателството, че няма смисъл да го предвидят?!

    Коментиран от #15

  • 15 Дрън-дрън та дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Хайде сега да ми обясниш практическият смисъл на това, което се опита да кажеш?

    И да се върнем на практическите ти притеснения относно сателитите и автомобила на Мъск, които щели да ти паднат на главата в прекия и в преносния смисъл?

    Ако си разбереш думите, които си написал, всеки разумен човек може да предвиди бъдещето на сателит, който пада в земната атмосфера и това бъдеще е пълно изгаряне. Какъв в такъв случай е проблемът според тебе? Търсиш проблеми там където не съществуват, за да има за какво да се притесняваш и после се оплакваш, че живееш под стрес.

    Коментиран от #16

  • 16 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дрън-дрън та дрън":

    Ееех, мислех си, че сме приключили спора. Да, ама не! Важното е, не аз да си саморазбера моето написано, а ти да го разбереш! Напредъка на науката се дължи на учени хора и те не са известни като лигльото Мъск и не живеят за да са известни, а за да творят наука! Пуснал си таратайката да се шляе в космоса - тъпотия безгранична!

    Коментиран от #20

  • 17 А бе умник

    5 1 Отговор
    Пуснал си е таратайката със собствената ракета, а не е наел чужда ракета да го прави. Това е човекът който е постигнал най-много в тази област за всички времена, а ти не можеш да го оцениш.

    Ти виждаш само теслата, но дори не можеш да се усетиш, че тя е само следствие. Истинското постижение беше безаварийното излитане на Фалкон хеви, като това беше първият му тестов полет, който имаше голяма вероятност да се взриви и затова не можеше да изнесе полезен товар в космоса, поради огромната вероятност той да бъде унищожен. В такива случаи се ползва бетонен блок за товар. Вместо бетонния блок, Илон Мъск постави на негово място своя автомобил.

    Но най-голямото постижение не беше само излитането, а първото кацане на двата двигателя за многократно ползване, постижение което беше смятана за невъзможно дотогава. Дотолкова, че критиците обявиха кацащите едновременно двигатели за добре скалъпена анимация.

    Но от всички тези космически постижения, ти видя само лигльото, който изстрелва колата си в космоса.

    Ще ми обясниш ли, каква точно щеше да е разликата ако космическия боклук беше като на всички останали - бетонен блок вместо автомобил?

    Дори не можеш да оцениш и разбереш какво останалите правят за човечеството, да не говорим ти да направиш нещо. Илон Мъск е точно този, който твори наука във всичките и форми и печалбите са само следствие. Въобще не го бъркаше да финансира от джоба си както Тесла така и spacex първите години когато бяха на абсолютна загуб
  • 18 А бе умник

    2 1 Отговор
    Въобще не го бъркаше да финансира от джоба си както Тесла така и spacex първите години когато бяха на абсолютна загуба, а той беше до толкова назад с парите, че да иска пари на заем от познати за да купи коледни подаръци на близките си.

    Ти това не можеш да го разбереш дори, когато ти го обясняват. И всичко това го прави за да стигне до Марс. Кой в света прави повече от него? Цели държави не успяват заедно с всичките си учени.


    Покажи ми една единствена държава или конгломерат, да не говорим за частна компания като тази на Илон Мъск, който четири години по-късно да има такава технология, както ракетата на клипа с която беше изстрелям този roadster

  • 19 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    И на земята
  • 20 лигльото

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    е дипломиран инженер, а ти?