Last news in Fakti

20 Април, 2022 14:03 6 322 22

Как оръдието Green Launch доставя товар до орбитата на Земята за 10 минути (ВИДЕО)

  • оръдие-
  • водород-
  • космос

Всъщност това е дълга тръба, пълна с водород с добавка на хелий и кислород

Как оръдието Green Launch доставя товар до орбитата на Земята за 10 минути (ВИДЕО) - 1

Тъй като космическите ракети са скъпи, вредни за околната среда и понякога просто експлодират при изстрелване или полет, човечеството търси по-ефективни алтернативи. В допълнение към "кинетичния пистолет" SpinLaunch, сега се появи и друг вариант - огромен газов пистолет, нарече Green Launch.

Главният изпълнителен директор д-р Джон У. Хънтър преди 30 години ръководи проекта за изследване на супер голяма надморска височина (SHARP) в Ливърморската национална лаборатория, където разработваха най-голямата и най-мощната "водородна импулсна пускова установка" в света.

Всъщност това е дълга тръба, пълна с водород с добавка на хелий и кислород. Газовете служат като алтернатива на барута или други пиротехнически заряди, ускорявайки полезния товар до огромни скорости. През 1992 г. е постигнат 9 Мах на 122 мм монтаж. Компанията твърди, че решението се мащабира много по-добре от това, предложено от SpinLaunch.

За да извеждат полезни товари в орбита, изстреляните снаряди трябва да имат допълнителна степен с ракетен двигател, който осигурява възможност за маневриране в космоса за влизане в желаната орбита.

Green Launch смята, че цената на изстрелванията ще бъде минимална, или доста по-ниска от цената за изстрелване на товар със сравнима маса по традиционния начин. Освен това, липсата на първи етап в ракетите ще предпази природата от вредни въздействия, тъй като изгарянето на водород в самото оръжие не оставя никакви емисии, освен вода.

А операторите на съзвездия от спътници ще могат да ги изстрелват един по един, което ще избегне риска от загуба на няколкостотин обекта наведнъж в случай на неуспешно изстрелване на ракета.

Можете да стартирате процедурата на всеки 60 минути. С други думи, възможно е да се изстрелват обекти в космоса в ниска околоземна орбита с височина 300-1000 км за по-малко от два часа, а самият снаряд ще достигне целта си след изстрел само за 10 минути.

Компанията вече е изградила тестово съоръжение с височина 16,5 м и вече го тества в Аризона в края на миналата година, постигайки скорости над 3 Маха и изпращайки снаряд в стратосферата. Тази година компанията възнамерява да осигури на обекта скорост, достатъчна за преодоляване на т.нар. "Линии на Карман" - височина 100 км, на която лежи границата с космоса.

Сред партньорите и клиентите са Калифорнийският университет в Сан Диего и Харвард, спонсор е Националната научна фондация на САЩ. Проектът е и в състояние да предостави ценни данни на климатолозите, като вземе атмосферни проби от височина 30-100 км - тук е твърде високо за балони и твърде ниско за спътници, а конвенционалните ракети могат да замърсят пробите със собствените си отработени газове .


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАха

    23 16 Отговор
    Или,защото двигателите на американските ракети са руски....

    Коментиран от #8

  • 2 Грульо

    25 2 Отговор
    Тез откриха "Големата Берта". :D
  • 3 Патента

    31 5 Отговор
    се държи все още от Жул Верн. Крадци на идеи.
  • 4 zeus

    16 2 Отговор
    Не че нещо, но за да стане едно тяло спътник му трябва първоначална скорост 7.91 киломерта в секунда, което е 26 пъти скоростта на звука, т.е. 26 Маха.

    Коментиран от #6, #7, #13, #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Калмук

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "zeus":

    Това нещо евентуално спестява първата степен на ракетата ... Идеята не е нова, но дяволът е в детайлите - технологии, материали, изработка ...
  • 7 гост

    6 11 Отговор

    До коментар #4 от "zeus":

    Никой не е казал , че трябва да ги достигне в момента на изстрелването обаче , "експерте" , хахах !! А с тази малка подробност остава на 100 км над земята при почти нулева гравитация и съпротивление на въздуха да се доускори до колкото трябва , а там това става и с енергия колкото изстрел от пушка , ако не си забравил законите на физиката от много напън да оправдаваш Роскосмос , че са пълни некадърници и лузъри !
  • 8 Радо Калинов

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "ХАха":

    Ми не, не са, опорката я знаем, истината е друга: "Най-мощната действаща в момента ракета „Делта IV – Хеви“ е американско производство и работи изцяло с американски двигатели. Разработената наскоро ракета на харизматичния Илон Мъск „Фолкън 9“, която извежда спътници в орбита и кораби до „Международната космическа станция“, също е изцяло американска. Американска е и „Ню Шепърд“ на Блу Ориджин. Единственото ракетно семейство в САЩ с руска следа е семейството на ракетите „Атлас“. И още: „Няма такова нещо като руски двигател РД-180“, пише журналистът Андрей Шипилов. „Всеки един двигател „РД-180″ е създаден в рамките на руско-американско сътрудничество, при това по поискване от САЩ, и той понастоящем се произвежда от американската компания Прат енд Уитни в руските производствени съоръжения“. Последно: "Според договорните отношения руснаците нямат право да произвеждат „РД-180“ за новите си ракети, а трябва да ги закупуват от Прат енд Уитни." Базаналогови сте!

    Коментиран от #12, #20

  • 9 Мюмюн (Майкал)

    2 1 Отговор
    Туй уръдие ша бади уткраднату ут Стамат магариту, който е измислил пъклениа план да пъхни ватре оня ут кузлудий и да гу истреля към далбокиа космус. Хем ша пробва за ко иде реч, хем ша на утърве от тоз кузлудуйски субект.
  • 10 Бъдеще

    3 3 Отговор
    При това първоначално ускорение надали ще могат да изстрелват нещо крехко и деликатно, като спътници. Ще станат на пихтия. Освен ако не измислят "антигравитационни тръстери", нещо познато от научната фантастика.

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бъдеще":

    Не само че могат , а ВЕЧЕ го правят !! Тук се говори за мащабиране , тоест увеличаване на размера и теглото на изстрелваните обекти !! И това е "по-старата" технология , другата за която се споменава в статията дори няма взривове , ползва се само електрически ток за центрофугата , която ускорява товара и го освобождава в насочващата тръба , така наречената космическа прашка !!! При нея цената на кг изстрелян товар е ПО-НИСКА от цената на влак за същото разстояние !!!
  • 12 Ivan S

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Радо Калинов":

    " безаналогови сте" и "сме",кои визираш? Щото ние българите и доматите вече купуваме от Полша. Така че, никакви не сме.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "zeus":

    Също да ти кажа , ако не знаеш , че американците още миналата година изпробваха плазмен двигател , захранван с лазерен лъч ОТ ЗЕМЯТА , така че скоро спътниците няма да имат нужда даже от гориво , ще ги доускоряват и насочват от земята със такъв двигател !
  • 14 гост

    9 9 Отговор

    До коментар #12 от "Ivan S":

    СТЕ , сте , путиноидите естествено !! И както винаги като ви покажат дивашката простотия на любимците ви , обръщате темата за България ни в клин , ни в ръкав !! Щото България е малка страна , която разбираемо няма нито възможност , нито претенции да се прави на световна сила , а любимите ви ушанки обратно , претенциите им са до небето , а покритието по-зле от държави от третия свят !!
  • 15 Гост

    6 7 Отговор
    До 8 Калинов. Гледам тая пущина на Мъск все я стартират, на накрая пръ..цне и не отлепя

    Коментиран от #17

  • 16 Радо Калинов

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ivan S":

    14. ти е отговорил достатъчно ясно! И доматите са от Полша (и Турция), защото е свободен пазарът и ако искаш, си купуваш, ако не искаш - не. Да не говорим, че откъдето и да са доматите, истинските са през едни 3 месеца - юли, август, септември. Не зная на колко си години, ама преди 25 лазарника домати имаше лятоска, сега е същото - три месеца домати, 9 месеца пластмаса. Имаш си градина лятото - садиш, ако не - намираш си някоя баба на село, хем да взема тя някой лев, а не прекупвачът, хем ти ядеш нещо вкусно. Зимъска - зеле, ама не свикнахме всичко по всяко време - е, да, ама с условията за изпълнение.
  • 17 Радо Калинов

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Явно гледаш, ама не виждаш - не ми е симпатичен тоз юнак, ама направи нещо, дето още ни Русия, ни САЩ, ни Китай направиха - 10 милиона долара за околоземен полет. Хубаво е да се поинтерсуваш малко, иначе така си пишеш - пръ... неш и мисъл не отлепя в поста ти... 😀😀😀
  • 18 незнайко

    2 0 Отговор
    Почти като писателя Жул Верн, който е предсказал този начин !!! Всички негови фантастики стават вече реалност .
  • 19 Hoho Boho

    2 0 Отговор
    Да! Май Жюл Верн е успял и това да предскаже...
  • 20 Кажи верно

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Радо Калинов":

    "RD-180 is a rocket engine designed and built in Russia", проектиран от - NPO Energomash, производител - NPO Energomash. Та дотам с твоя коментар, пробвай друг път
  • 21 БазаДанни

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "zeus":

    "скоростта на звука във въздуха (343 m/s = 1234,8 km/h)"

    т.е. малко повече от 5 маха за първа космическа скорост.

    Коментиран от #22

  • 22 Верно ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "БазаДанни":

    Я сметни пак колко е 7900 метра в сек. делено на 330 м/сек! Май е малко пооовече от 5!