Отидете към основна версия

16 523 23

Защо цената на употребяваните автомобили се покачва, но търсенето не намалява

  • автомобилът на старо-
  • употребявани автомобили-
  • цени
Снимка: Shutterstock

Цената на употребяваните автомобили се покачва. Това сочат икономическите данни от проучване, направено от iSeeCars. Според статистиката цените на употребяваните автомобили продължават да се покачват, като тази тенденция се наблюдава от началото на пандемията Covid 19.

Впоследствие се появи кризата с чиповете, която отново забави производството на нови автомобили, а днес ситуацията е такава, че за нова кола се чака средно по половин година. Именно този недостиг на нови автомобили, както и покачващата се цена, води до повишаване на цените на употребяваните автомобили.

„Днешната обстановка на пазара на употребявани автомобили е такава, че потребителите са готови да платят дори над цената на табелата за най-търсените превозни средства, защото това е единственият начин да получат избраното от тях превозно средство и да избегнат дълго чакане“, споделя изпълнителният анализатор на iSeeCars.com Карл Брауер .

„Очаква се недостигът на нови автомобили да продължи поради редица фактори, този път свързани и с войната в Украйна. Именно конфликтът между Русия и Украйна води до спиране на фабрики за различни компоненти и до повишаване на цените на суровините“, добавя Брауер.

„Най-добрият начин да вземете автомобил веднага е именно да се спрете на малкоупотребяван такъв, защото само така получавате колата веднага. Цената на тези автомобили обаче ще продължи да се покачва, но тенденцията е търсенето им да не намалява." - допълва експертът.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.

Свързани новини