Отидете към основна версия

26 963 35

Китайската държавна автомобилна компания Changan навлиза в Европа с два завода. Ще се "класираме" ли за един от тях?

  • changan-
  • завод-
  • европа-
  • българия

Строго погледнато, Changan отдавна е представен не само в Китай. Например, марката заема доста голям пазарен дял сред китайските коли в Русия. Продажбите на тези автомобили в европейски страни и още повече в САЩ обаче до момента дори не се и обсъждаше.

Но сега, китайците са твърдо решени да зарочнат инвазия в Европа, като това ще стане, както с основната им марка Changan, така и с контролираните от концерна марки. А както подсказва практиката, въпросната инвазия може да започне от Норвегия .

Между другото, от 2006 г. в Торино, Италия, работи дизайнерското студио Changan, основано от Лучано д'Амброзио. Всички по-стари модели на китайците са негово дело. През 2014 година обаче д'Амброзио се оттегли като главен дизайнер и основа нова фирма LDA Design.

Интересното е, че Changan планира не само да навлезе на европейския пазар, но и да построи два завода в Европа. Все още няма официално изявление в кои държави ще се строят новите фабрики, но се спекулира с държави от Източна Европа, което автоматично ни нарежда в списъка.

Не е ясно и кои марки се планира да се продават в Европа. Общо корпорацията притежава шест марки: "майката" Changan , комерсиалната Kaicene, "младежката" Oshan и новосформираните брандове за електрически автомобили Avatr , Lumin и Shenlan.

Очевидно основният фокус ще бъде върху Changan, Shenlan и Avatr. Изводът се налага сам, защото Changan е в състояние да предложи на Европа модели от почти всички ценови сегменти, включително и такива с хибридни силови трактове. И точно тези автомобили без проблем ще покрият строгите европейски екологични норми.

Shenlan и Avatr все още не могат да се похвалят с богата гама от модели, но въпреки това единственият модел на Shenlian в лицето на електрическото купе C385 може да се конкурира с Porsche Taycan най-вече заради по-атрактивната си цена, а Avatr със сигурност може да спечели общественото внимание със своя екстравагантен външен вид.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.

Свързани новини