Отидете към основна версия

10 Юни, 2022 15:23, обновена 10 Юни, 2022 15:23 145 403 53

Искате употребяван автомобил: Вижте тези три евтини, но много надеждни коли на старо

  • автомобилът на старо-
  • надеждни употребявани коли

Тези автомобили се продават на вторичния пазар у нас, при това на доста прилични пари

Когато купуват употребявана кола, шофьорите първо гледат на степента на нейната надеждност и здравина. Има обаче и стари, и евтини модели, които могат да се похвалят с много по-голям ресурсен резерв от някои по-нови опции. Сега ви обръщаме внимание на три автомобила, които, въпреки възрастта и пробега, ще издържат много, много дълго време. А хубавото е, че екземпляри от трите модела има достатъчно на нашия пазар за употребявани автомобили.

Opel Astra H


Тази кола се произвежда от 2005 до 2014 година и кратка справка в mobile.bg ни показва, че екземпляри от нея се продават на доста изгодни цени. Препоръчителните двигатели за този автомобил са бензиновите Ecotec Z16XER 1.6 (115 к.с.) и Z18XER 1.8 (140 к.с.). Тези агрегати имат чугунен цилиндров блок, многоточково впръскване и променлива фаза на газоразпределението на клапаните на всмукателния и изпускателния колектор. Естествено и тези мотори имат проблеми, но те не са толкова много. Сред най-честите са фазовите регулатори, които се износват с течение на времето, както и семерингите, които с течение на времето губят свойствата си, което обаче е естествено за всеки двигател. Термостатът и модулът на запалителната бобина също могат да се повредят. Но в крайна сметка тези двигатели, в повечето случаи, могат да изкарат 250 или повече хиляди километра, а след подмяна на износени детайли (не основен ремонт) - още толкова.

Seat Leon II


Испанският Leon е евтин на вторичния пазар, но същото време е най-близкият роднина на Skoda Octavia и VW Golf, които държат по-високи цени. Двигателят 1.6 BSE е този, който с течение на времето се доказа, като отличен агрегат и определено е за препоръчване. Той има леки проблеми в системата за запалване, появяват се пукнатини в пластмасовия всмукателен колектор, но не трябва да очаквате сериозни повреди преди 200 хиляди километра. Този мотор има алуминиев блок, но с чугунени втулки, разпределено впръскване, 8 клапана, задвижване с ангренажен ремък и има хидравлични повдигачи. При ремонт двигателят е прост за работа и евтин откъм резервни части, а такива има много. Ресурсът му достига 500 хиляди километра. И в същото време работи чудесно и с най-слабооктановия бензин на пазара.

Toyota Auris


Този хечбек е брат на Corolla. По-добре е да не вземете кола със CVT или роботизирана трансмисия. Комбинацията от 1.6 двигател с механична скоростна кутия е отличен избор. Двигателят 1ZR-FE 1.6 има алуминиев блок с чугунени облицовки, 16 клапана, разпределени инжекциони, всмукателни и изпускателни фазови превключватели и хидравлични компенсатори. Ангренажната верига е достатъчна за 150-180 хиляди километра. След 2009 г. от този агрегат са премахнати всички детски болести. Този двигател ще издържи безпроблемно 350-400 хиляди километра, но, за съжаление, основен ремонт след това ще бъде невъзможен поради тънкостенния цилиндров блок.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 83 гласа.

Свързани новини