Отидете към основна версия

6 457 15

Ще бъде ли допусната опростената Lada Granta в чужбина: нови подробности

  • lada-
  • granta-
  • русия

Към момента автомобилите с нисък екологичен клас и без въздушни възглавници могат да се карат само в Русия и Беларус

Санкциите и липсата на доставки на компоненти от чужбина доведоха до това, че в Русия беше легализирано производството на опростени автомобили с по-нисък екологичен стандарт и по-ниски изисквания за безопасност. Първият такъв модел беше Lada Granta Classic'22, който АвтоВАЗ започна да произвежда от 8 юни, тази година. Автомобилите вече се появиха по руските пътища и мнозина се интересуват от въпроса дали могат да отидат в чужбина. Lada.Online научи нови подробности за това.

По-рано Росстандарт заяви, че експлоатацията на автомобил, чието заключение е получено според новите правила, ще бъде възможна само на територията на страната, където е произведен. Можете да отидете в чужбина само при условие на взаимни двустранни споразумения между държавите - засега те действат само между Русия и Република Беларус.

Според нова информация от портала Lada.Online, който се позовава на собствените си източници в АвтоВАЗ, споразумението в момента се разработва от борда на Евразийската икономическа комисия (ЕИО), която освен Русия и Беларус включва Армения , Киргизстан и Казахстан. В същото време упражняването на правата за притежаване, използване, разпореждане с автомобил на територията на други държави-членки на Евразийския икономически съюз може да бъде разрешено изключително от законодателството на тези страни.

Производството на опростени автомобили с по-нисък екологичен клас беше легализирано в средата на април: от този момент до февруари 2023 г. Русия може да определя свои собствени изисквания за автомобили, произведени на нейна територия. Същото важи и за други страни, които са членки на Евразийския икономически съюз (ЕАЕС).

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.

Свързани новини