Отидете към основна версия

6 649 34

Професионалист vs. аматьор: Почти три метра е разликата в спирачния път с и без ABS. Познайте в чия полза? (ВИДЕО)

  • abs-
  • електронни помощници-
  • автомобили-
  • експеримент

Въпросът стана особено актуален, след като в Русия започна производството на опростени автомобили без ABS, но за нас винаги си е бил такъв, защото все още по родните пътища се движат доста автомобили бе наличието на ABS.

Професионалният състезател Скот Менсъл се опита да отговори на въпроса. Той установи дали човек може да се справи със спирането по-добре от технологията. За експеримента е избран автомобил Mazda MX-5 със собствено тегло малко над 1200 кг, което е сравнимо с теглото на същата Lada Granta.

Спиране със и без ABS

Скот първо тества какъв ще бъде спирачният път на автомобила с ABS . Той ускори колата до скорост от около 100 км/ч. При такива условия спирачният път бе 34.7 метра .

Тестването на способността на спирачната система на автомобила без електроника първо беше предложено на обикновен шофьор. Имаше общо пет опита. Най-добрият спирачен път беше 39 метра. Всички останали надхвърлиха 42 метра.

Ами ако е професионален шофьор?

Още пет опита направи самият професионален ездач. Още от първия път той показа резултат по-добър от предишния пилот. Спирачният път беше 40 метра. Но той не можеше да се справи със задачата по-добре от електронния асистент. Най-късият спирачен път бе 37.5 метра. Вижте.

По този начин дори професионален шофьор не може да се справи със спирането по-добре от ABS . Минималната разлика беше 2,8 м. За обикновен шофьор дори след няколко опита разликата е по-голяма.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини