Last news in Fakti

3 Август, 2022 17:27 6 589 34

Професионалист vs. аматьор: Почти три метра е разликата в спирачния път с и без ABS. Познайте в чия полза? (ВИДЕО)

  • abs-
  • електронни помощници-
  • автомобили-
  • експеримент
Професионалист vs. аматьор: Почти три метра е разликата в спирачния път с и без ABS. Познайте в чия полза? (ВИДЕО) - 1

Въпросът стана особено актуален, след като в Русия започна производството на опростени автомобили без ABS, но за нас винаги си е бил такъв, защото все още по родните пътища се движат доста автомобили бе наличието на ABS.

Професионалният състезател Скот Менсъл се опита да отговори на въпроса. Той установи дали човек може да се справи със спирането по-добре от технологията. За експеримента е избран автомобил Mazda MX-5 със собствено тегло малко над 1200 кг, което е сравнимо с теглото на същата Lada Granta.

Спиране със и без ABS

Скот първо тества какъв ще бъде спирачният път на автомобила с ABS . Той ускори колата до скорост от около 100 км/ч. При такива условия спирачният път бе 34.7 метра .

Тестването на способността на спирачната система на автомобила без електроника първо беше предложено на обикновен шофьор. Имаше общо пет опита. Най-добрият спирачен път беше 39 метра. Всички останали надхвърлиха 42 метра.

Ами ако е професионален шофьор?

Още пет опита направи самият професионален ездач. Още от първия път той показа резултат по-добър от предишния пилот. Спирачният път беше 40 метра. Но той не можеше да се справи със задачата по-добре от електронния асистент. Най-късият спирачен път бе 37.5 метра. Вижте.

По този начин дори професионален шофьор не може да се справи със спирането по-добре от ABS . Минималната разлика беше 2,8 м. За обикновен шофьор дори след няколко опита разликата е по-голяма.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дебелака

    64 25 Отговор
    Дайте ми една лада без абс, есп и с барабани и гледайте какво става!
    Едно време шофьорите бяха шофьори, а колата не ги возеше сама.

    Коментиран от #28

  • 2 ТоХубаво

    27 26 Отговор
    Аз да питам то хубаво спира от 100 до един бързо, а ако нещо налягането на гумите не е добро и датчика на ABS почне да си мисли, че едната губа забуксува ... няма ли да се окаже, че точно ABS ще те претрепа защото видиш ли двете ти предни гуми имали различно налягане. Или това в малките буквия някаъде го пише, че системата помага само при идеални условия и стига самия датчик да функционира като хората ? Мислене трябва, не толкова технологии.
  • 3 голфаджия

    23 37 Отговор
    Изключил съм ABS-а на Голфа, защото ме дразни. По-добре спирам без ABS. Като се активира при ниска скорост, спирачния път даже се увеличава. Така веднъж ударих задницата на един, който спря рязко. Имаше нужната дистанция, но като натиснах педаля рязко и се включи това чудо, започна едно чукане в педала, типично при активирането на тази система, и докато колелата се въртяха, го тряснах.

    Коментиран от #8, #26

  • 4 Много

    17 13 Отговор
    "любопитно",но това е истината въпреки противопоставянето на разните" електронни джджи", срещу които се изправят мнозина тук,вероятно професионални състезатели и големи разбирачи.Но българина по презумпция все знае и може по-добре,почерпил опит от магарешката каручка на дядо си.
  • 5 реалистъ

    8 21 Отговор
    Не ми трябва ABS, добри гуми и спирачки и чиста работа. ESP-то също е леко безполезно при коли с предно задвижване. При тези със задно помага доста да не се завъртиш и излезеш от пътя. :D

    Коментиран от #9

  • 6 Отец Нафърфорий

    16 0 Отговор
    Добре, че Линкълна ми има ABS, та се измъквам зимата в поледиците.
    Дяволско нещо, ама работи.
  • 7 да де

    11 21 Отговор
    При сух път ABS е по-зле от обикновенните спирачки помага при мокро и хлъзгаво.

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 8 Перник столица

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "голфаджия":

    На моят голф свети лампата в червено. Диагностиката казва "ABS module - short or open circuit"
    Проверих кабелите и не са скъсани. Не ми се занимава и карам без.

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Първо,

    48 2 Отговор
    основната задача на АБС-а не е да скъси спирачния път, има ситуации в които може и да го удължи.
    Задачата е колата да остане управляема, т.е. да се подчинява на волана (до колкото е възможно) дори ако водача се е изправил на спирачката. Без абс в такъв случай колелата блокират, и без значение накъде се върти волана, колата се носи натам накъдето я води инерцията, например в дерето.
    Второ теста не е съвсем коректен - водачите не държат педала постоянно натиснат. Всъщност, на чист път най-къс спирачен път се получава с блокирали колела, друга тема е че гумите веднага са за боклука и че колата няма да е управляема. В случая те се опитват по-скоро да постигнат "най-правилно" спиране без абс, което е полезно умение, но не пасва на целта на теста - "най къс спирачен път".

    Коментиран от #20, #25

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 начинаещ

    18 10 Отговор
    Москвича и Ладата едно време все abs-и имаха, спирачни асистенти и не знам си какво. Защо ли обаче с Ладата дядо ми изкачваше заледената наклонена уличка, на която живеем, през зимата, а аз с Е-класата нещо не мога.

    Коментиран от #17, #33, #34

  • 16 Това може да е проблем

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Перник столица":

    в АБС блока, в зависимост от модела може всичко да е в един блок (и хидравлика и електроника), или на две места (при по-старите и по-хубавите). Оправя се - най-често са спукани спойки и такива неща. Но новите се водят "неразглобяеми" и се налага да се реже кутията на електрониката и после да се подлепва със подходящо лепило.
  • 17 Щото ладата е била два пъти по-лека

    23 3 Отговор

    До коментар #15 от "начинаещ":

    Физичните закони никой не може да отмени.
  • 18 Кочина

    5 0 Отговор
    "професионален ездач" ???
  • 19 При рязко

    14 2 Отговор
    спиране, дали ще спреш по-бързо с абс или не зависи от много неща.
    Ако пътя е мръсен или мокър, ще спреш по-добре защото не дава на колелата да блокират и позволява периодично да "прескочат" боклука/водата които се събират пред тях докато се влачат.
    Иначе пък може и да попречи, защото вкарва паузи в спирането. Но разликата не е голяма.
    Безспорната полза от него е че запазва управляемостта. Иначе може едно паническо натискане на спирачка в завой от по-неопитен водач да го прати в насрещното и край.
    Така че като цяло е полезна екстра, особено в изненадващи ситуации.
  • 20 Пич

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "Първо,":

    ти ей така си разсъждаваш,и сам си отговаряш" най-къс спирачен път в дерето",искаш да ти напишат специално това което е ясно,в твой стил, най късия спирачен път е в бетонна стена,мислете преди да пишете а не едновременно има хора дето ще се подведат по написаните глупости.

    Коментиран от #22

  • 21 Сантиментален гъзар

    5 8 Отговор
    Най важния фактор са гумите, след това всичко останало.
  • 22 Да не си на градус?

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "Пич":

    Трудно се чете написаното от теб.
    Както и да е, имам предвид че на прав чист участък като на този тест, ако (без абс) се изправиш на спирачката - ще постигнеш най-къс спирачен път (гумите ще са после за боклука разбира се). Отклонение и да има, ще е минимално, защото теста се прави при праволинейно движение.
    Да, това ще е безполезен напрактика тест, но и това което тези тестват е безполезно - такъв сценарий (спиране от 100 до 0) е огромна рядкост, и ако не ти стигнат няколко метра значи явно не си спазвал разумна дистанция.

    Коментиран от #24, #30

  • 23 Желязков

    16 3 Отговор
    Според мен няма как да направиш по-бързо сиране то АВС защото колкото и да си добър и чевръст при спирането си винаги блокираш за момент гумите, което значи загуба на сцепление и преминаване в плъзгане и триене, а после си на 85% от силата на спирачките като си отпуснал малко педала и го припомваш да го кажем за най-добър резултат. Освен това че АВС-а контролира отделно 4 те колела с различно усилие спрямо усукването на колата и си сътрудничи с ИСП и още 2-3 системи за стабилизация. Докато без него просто блокираш 4 те колела едновременно или произволно което е с малко усилие без да можеш да управляваш нищо. АВС-са прави за тези 35 метра да кажем около 3500 пъти спиране до 100% на диска преди блокирала гума и слизане до 90% спрямо настилката части от секундата след разблокиравенто му, ако отначало при скока на спирачката се блокира за малко. Няма човек способен да направи за 10 сек над 3000 промени в спирачното усилие и то на всяка гума по отделно и да подава в същоно време ако се налага и мощност към дадена гума да изправи автомобила - при автоматици и хибриди или да я освободи от спирачно усилие противополжната почти на 50% за постигане на желания ефект при ръчни скорости, докато останалите 3 са на 99% спирачно усилие преди блокаж и това по-горе описаното да се смени поне 30 пъти към всяга гума за 100 цикъла за тея 10 секунди. Използвайте си АВС са за да не се налага да ви вадя от ламарините после с разни странни средства на нарязването наколата и вас.

    Коментиран от #32

  • 24 Виж какво

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Да не си на градус?":

    единсвено в твоя коментар видях смислени разсъждения,но като цяло се губи смисъла им,но твоя работа пиши си не ми пречиш,ще ти трябват още доста години и опит да разбираш с по-малко думи.
  • 25 Механик

    23 1 Отговор

    До коментар #13 от "Първо,":

    Адмирации, колега!
    От около 5 години посещавам сайта и до сега не съм срещал толкова точен и уместен коментар в тоя раздел!
    Всичко е именно така, както сте описал, но разбира се, нашите интернет-всезнайковци едва ли ще схванат нещо.
    За всички вас ще повторя една мислъл на един инженер от "БОШ", при който преди около 20 години, бяхме на нещо като курсове за повишаване на квалификацията.
    Човекът каза буквално така: "АБС"-системата не ви прави безсмътни. Тя не прави така, че автомобилът при всякакви обстоятелства да спира по-бързо. Тя се стреми да запази възможността ви, да влияете върху автомобила с помощта на волана. И ако трябва да се пошегувам, тази система ви позволява да изберете от коя страна да ударите автомобила си." (инж. Клаус Ланге - 2001г./ Пловдив)
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Глупчо

    1 0 Отговор
    "Професионален ездач"! :)
  • 30 л,кйхг

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Да не си на градус?":

    Мога да заложа и 200 000, и 500 000 (валута по твой избор) при 10:1 (от теб очаквам 20 или 50 бона залог), че НЕ можеш да спреш по-бързо БЕЗ абс (от 100км./ч.) на сух асфалт... ГАРАНТИРАНО (от горе написаните суми) нито на сух, нито на мокър асфалт можеш да спреш по-бързо БЕЗ абс- на сняг е относително... Около 10-ти септември съм в БГ и мога да уредя поне 3 различни типа автомобили (нови, тестови коли на разни дилъри) с които да пробваме, унищожените гуми ще са за моя сметка... Дори мога и писта да уредя която да накиснем качествено за теста "на мокро"- да ти звънна ли като дойда?

    АБС-а не е супер джаджа, но в 99,9995% от случаите в относително модерна кола (да кажем от 2010г. насам) с куп системи при опасна ситуация шофьорът трябва да прави само 2 неща- да натиска спирачката като луд до дупка и да върти волана максимално плавно за да насочва колата. В единичните случаи когато компютрите не се справят е нужен проф. пилот от WRC (и то в топ 10 на шампионата) за да овладее колата...
  • 31 Българин

    6 0 Отговор
    ABS е система която трябва да я има всяка една съвременна кола.Карал съм автомобили без ABS и с ABS, от личен опит мога да кажа ,че с ABS спира много по добре и спирачния път е по малък.Разбира се най важното нещо е човекът зад волана който трябва да кара така, че да не му се налага ABS системата да сработва.
  • 32 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Желязков":

    Най-разумното каране е да караш така, че да не ти e необходим ABS.
    При всяко спиране при, което се включва ABS значи си минал извън границите правилната скорост спрямо пътните условия. Попадаш в термина на полицията "несъобразена скорост с пътните условия".

    Аз самия карам кола с ABS от години и отначало смятах като теб, че не може да има по-добро от реакцията машината. Колата ми е с висок клас ABS надминаващ монтираните на масовите коли произвеждани сега.
    За една година на 10-тина пъти успя да ми избие тази идея от главата. Последния случай, който ме убеди окончателно беше, когато една Жигулка движеща се в съседното платно със скорост равна на моята спря на половината на моя спирачен път избягнах ПТП по чудо.
    ABS в 99% процента е действа по-добре от човека, но жалкия 1% ти стига да ти отрови живота.
  • 33 Бацо Гацов

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "начинаещ":

    Елементарно, Уотсън. Щото толкова си го можеш. Ладюхата е голяма танцьорка на лед а и на сняг. заради окачването си отзад, което е само на пружина и амортисьор. Виж, ако бече казал за Москвич да ти повярвам, а така само доказваш че си гола вОда като водач на МПС. Я по-добре си ходи пеша, вместо да утрепеш някой човек ..
  • 34 Пръдливия Ханс

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "начинаещ":

    Трабанта слагаше всички Лади и Москвичи в малкия си джоб по заледени и заснежени пътища Номер едно