Отидете към основна версия

6 556 42

Автомобилите в Русия минават масово на метан

  • русия-
  • метан-
  • метанова уредба

Правителството на Руската федерация удвои субсидията за преобразуване на автомобила на метан

При конверсия на автомобил от бензин на метан 48% от цената на работата вече ще се компенсира от субсидия от руската държава (преди се компенсираха 24%). Съответният указ е подписан от руския министър-председател Михаил Мишустин, се казва в официалния сайт на руското правителство.

Тоест, ако сега инсталирането на метанова уредба струваше на руснаците приблизително 125 хиляди рубли (4 000 лева), то с нова субсидия цената трябва да падне до около 85 хиляди рубли (2 700 лева).

Имайте предвид, че говорим за оборудване на АГУ за метан. Алтернативният вариант - прехвърляне на автомобила на пропан-бутан (петролен газ), не ползва субсидия. Тя важи само за метан, който в момента е най-евтиното гориво в Русия. Цената на куб. м е само 17 стотинки.

Държавата стимулира прехода от бензин към метан като част от програмата за развитие на енергетиката, която предвижда увеличаване на потреблението на природен газ като моторно гориво до 2.7 милиарда кубически метра до края на 2024 г.

Успоредно с това се развива нова мрежа от метанстанции. В рамките на пет години в Русия трябва да бъдат построени около 1 300 такива станции.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.

Свързани новини