Отидете към основна версия

1 767 4

Мъск обеща да оборудва колите със сателитен интернет. Но ще е скъпо!

  • интернет-
  • starlink-
  • илон мъск-
  • сателитен интернет

Не е задължително колите да са марка Tesla

Американският бизнесмен Илон Мъск реши да обедини два от успешните си проекта - електрическите автомобили Tesla и космическата компания SpaceX, която чрез своите сателити осигурява интернет Starlink почти по цялата планета. Новата разработка обещава да даде на колите стабилен достъп до глобалната мрежа и не е задължително те да са марка Tesla. Но те трябва да бъдат оборудвани със специално и много скъпо оборудване.

Ще припомним, че от 2021 г. започна търговската експлоатация на услугата Starlink, която осигурява сателитен достъп до интернет чрез няколко десетки космически кораба в околоземна орбита. В близко бъдеще SpaceX обещава да адаптира връзката със скорости до 350 мегабита в секунда за частната авиация като част от проекта Starlink Aviation, а сега и за автомобилите.

Обикновен терминал Starlink за „домашен“ интернет струва $600 и ви позволява да осигурите достъп до интернет на неподвижни сгради и места, а за $2500 можете да инсталирате комплект Flat High Performance на колата си, който ще направи високоскоростната връзка активна дори по време на шофиране.

Месечната абонаментна такса е $135, като за фиксирани терминали (за самолети тарифата варира от $12 500 до $25 000 месечно, а комплект оборудване струва $150 000), но в същото време автомобилната връзка има намален приоритет и ограничено покритие. Мъск обещава, че Starlink ще започне да работи върху автомобилите през декември 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини