Last news in Fakti

17 Януари, 2024 12:40 4 644 6

Starlink пусна тарифа със скорост до 10 Gbit/s

  • starlink-
  • сателитен интернет-
  • spacex

SpaceX добави нов план Community Gateways към своята сателитна интернет услуга

Starlink пусна тарифа със скорост до 10 Gbit/s - 1

Новата услуга ще позволи на интернет доставчиците да предоставят високоскоростни комуникации в отдалечени райони за цели общности или фирми. Като част от това бизнес предложение, SpaceX ще изгради на доставчика наземно съоръжение, което осигурява широколентов достъп със скорост до 10 Gbps, използвайки сателитното съзвездие Starlink на компанията.

„С Community Gateways сателитите Starlink могат да осигурят скорости, подобни на тези, идващи от наземните оптични кабели, а местните доставчици ще разпространяват свързаност към домове, фирми и правителства, използвайки оптика от новите фиксирани наземни станции“, казва SpaceX на своя уебсайт.

Миналия септември компанията построи първия Community Gateway в Уналашка, разположен на островите Уналаска и Амакнак в Алеутския архипелаг край Аляска, чрез който местният доставчик на интернет услуги OptimERA осигурява широколентов достъп до по-голямата част от клиентската си база.

„Нашият първи Community Gateway на отдалечения остров Уналаска, Аляска, е в състояние да достави 10 гигабита симетричен капацитет за връзка, което е достатъчно, за да обслужва хиляди нови клиенти, като същевременно осигурява повече от 99% време на работа“, каза компанията. Цената за месечен абонамент обаче не е ниска .

Трябва да се отбележи, че участието в програмата Community Gateways ще струва на интернет доставчика значителна сума. В допълнение към предварителното плащане от $1.25 милиона, той ще плаща $75 000 за 1 Gbps на месец. Той също така ще трябва да осигури земя, електричество и допълнително оборудване.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кандидат Милионер

    5 4 Отговор
    Абе пари - има,земя има електричество има,ама тва пусто Допълнително оборудване...Тъкмо щях да ви пусна интернет през Starlink ....Жалко!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Сатана Z

    2 7 Отговор
    За домашен Интернет ползвам рутер Huawei 5G CPE Pro 2 и 5G SIM карта с неограничен интернет ,за което плащам еквивалента на 35 лева на месец .Скороста варира в зависимост от атмосферните условия,но е не по-малка 480 Мbps.Рутерът е скъп,но инвестицията си заслужава за разлика от Старлинк но тай е друга бира

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кандидат Милионер":

    И къде си пъхаш гагата , на всяко гърне мерудия , като че ли те пита някой !!! Хората то обясняват , че това е за места , където няма никаква комуникация , като острови или отдалечени места , където прокарване на наземен кабел ще струва десет или сто пъти повече , зависи от разстоянието и проблемите ще са сто пъти повече , той тръгнал да се вре , дето никой не го пита !!! То самите правителства с радост ще ги платят тия пари и даже за местната мрежа ще платят , щото им решава един куп проблеми без да си мръднат пръста , хората са то написали , че с един терминал осигурява връзка на ХИЛЯДИ хора , 75 000 на месец за 10 000 човека са по 7 долара и половина на абонат , а сега и сто пъти по толкова да са съгласни да платят са отрязани от света !! И това е за начало , а в бъдеще тия цени могат да паднат в пъти , след като се изплати първоначалната инвестиция !!
  • 4 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Ползваш , щото имаш клетка на оператор на 100-200 метра от теб !!! Иди си на село , да не говорим за по- отдалечени места и ще ползваш на баба си кюлотите !! И тогава няма да питаш колко струва , ами ще се молиш аман заман колкото кажете , само ми дайте интернет !!!! В момента прекарване на оптичен кабел е по 40-50 000 евро на километър !!! Без стойността на земята , проектите , разрешителните и т.н. !!!! За едно село на 100 или повече км от по- голям град са 5 милиона евра само за кабела , другото отделно !! И това за 100 км , ами има по 200 и повече , има острови на по 200-300 км , там подводен кабел знаеш ли колко струва ?? Не ти и трябва да знаеш , явно е извън обхвата на междуушието ти !!
  • 5 ХТТТХ

    3 0 Отговор
    Не $7 а $100 да им поискат на месец за 100 Mbit/s ще ги дадат на някое отдалечено място.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.