Отидете към основна версия

8 059 21

ОПЕК: Не бързайте да отписвате колите с ДВГ

  • двг-
  • електромобили-
  • опек

Класическите автомобили ще продължат да доминират и след 20 години

Анализатори от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) публикуваха дългосрочна световна петролна перспектива, която разглежда развитието на петролната индустрия до 2045 г. Според тяхната прогноза електрическите автомобили ще продължат активното си разрастване на пазарите и след около 12 години, до 2035-а, всеки 10-ти автомобил в света ще бъде електрически. След още 10 години броят на електрическите превозни средства ще се увеличи до 540 милиона броя, но това ще им позволи да заемат само 22 процента дял от световния автомобилен парк.

Според прогнозите на ОПЕК световният дял на автомобилите, работещи с гориво от природен газ, също ще се увеличи. Техният брой ще се утрои до 2045 година, от 33 милиона миналата година до 115 милиона. Въпреки това, не всички видове „чисти“ автомобили ги чака такова развитие: експертите смятат, че автомобилите с водородни горивни клетки ще останат аутсайдери поради високата цена и липсата на водород.

Въпреки екологичните инициативи, превозните средства с двигатели с вътрешно горене ще продължават да доминират в световния автопарк, дори и след 22 години. Така до 2045 г. делът им ще бъде 73 процента. Класическите автомобили ще губят позиции на пазара, но това ще става много бавно, а търсенето на електромобили ще продължи да расте, но също не с желаните от мнозина темпове. Що се отнася до общия брой автомобили в света, до 2045 г. той ще нарасне около 1.7 пъти - до 2.5 милиарда автомобила.

Според резултатите от първото полугодие на тази година продажбите на електрически автомобили и хибриди възлизат на 4.3 милиона единици, което е с 62% повече в сравнение със същия период на миналата година. Глобалният резултат на автомобилите с двигатели с вътрешно горене е намалял с 16 процента. А, ако продажбите на електрически превозни средства продължат да растат с такива темпове, просто няма да има достатъчно капацитет на мрежата за всички, опасяват се европейски експерти още преди енергийната криза. Така, че не бързайте да отписвате колите с ДВГ.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.

Свързани новини