Last news in Fakti

20 Декември, 2022 10:27 1 652 0

Япония отменя данъчните стимули за автомобили с ДВГ

  • япония-
  • двг-
  • данъчни облекчения
Япония отменя данъчните стимули за автомобили с ДВГ - 1

От 2025 г. Япония възнамерява напълно да отмени данъчните стимули за автомобили с двигатели с вътрешно горене, независимо от горивната ефективност, съобщава Nikkei . Предполага се, че по този начин управляващата коалиция в страната очаква по-бързо да прехвърли гражданите на хибриди и електрически автомобили.

В момента в Япония има система, която ви позволява да намалите транспортния данък, ако колата поне частично отговаря на стандартите за разход на гориво, установени от държавата. Сегашната версия на тези правила предвижда до фискалната 2030 година автомобилите да са със среден разход на гориво от 3.9 литра на 100 километра.

Моделите, чиито показатели са по-добри от целта с 20%, са напълно освободени от данък след закупуване и преди преминаване на два задължителни технически прегледа, т.е. за 7 години. Ако горивната ефективност на автомобила е 75% от целта, се дава 50% отстъпка преди първата поддръжка, т.е. за три години. 60 процента съответствие с нормата дава право на 25 процента данъчно облекчение.

Сега, данъчната комисия на Либерално-демократическата партия, която управлява в Япония, подготви нов, по-строг вариант на правилата и го включи в предложението на коалицията за законодателна реформа. Той предвижда от януари 2024 г. 50% отстъпка да се дава на автомобили, които постигат 80% от целта за икономия на гориво, докато 25% отстъпка ще изисква спазване на стандарта от 70%.

До май 2025 г. нормите ще бъдат засилени още веднъж, като показателите, необходими за приспадане, ще се вдигнат с 10% - съответно до 90 и 80%. Понастоящем приблизително 70% от новите автомобили, продадени в Япония, са обхванати от данъчни стимули. С новите правила делът на такива автомобили ще намалее до 50%. В същото време се планира до 2035 г. японците напълно да се откажат от автомобили без електрически двигатели.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА