Отидете към основна версия

27 515 36

Lada или Dacia - какво да изберем?

  • lada-
  • granta-
  • dacia-
  • sandero-
  • logan
През март тази година шефът на пресцентъра на АвтоВАЗ Александър Шмигов каза в интервю за Автостат, че се планира амбициозна инвазия на пазарите в европейските страни с бюджетния седан Lada Granta. Сега, четири месеца по-късно стартира експорта на Granta за страните от Европейския съюз.
 
До този момент руснаците изнасяха за Казахстан, Украйна, Беларус, Азербайджан, Армения и Молдова. Първата партида вече пътува към Германия, като веднага след немците с нискобюджетната Lada ще се сдобият и представителствата на марката в Чехия. Поетапно ще се захранват и останалите страни от ЕС.
 
Плановете на АвтоВАЗ са след Чехия, доставки да бъдат направени последователно във Франция, Сърбия и България. Продажбите в Германия все още не са стартирали, но по предварителна информация цената на Granta с еконорма Euro 5 ще е 8 000 евро.
 
За сравнение ще кажем, че немците могат да си купят Dacia Sandero за сума от 6 990 евро. У нас цените на новите Sandero и Logan стартират от 12 990 лв с ДДС, докато първото поколение на Lada Kalina се предлага в България за 16 660 лв с ДДС. Така че отговорът на въпроса дали новите коли с марка Lada ще успеят да се наложат в нискобюджетния сегмент, остава доста спорен.

 

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини