Отидете към основна версия

3 826 52

Пълно изтрещяване: шофьорите, които не са ваксинирани срещу COVID, били по-склонни да катастрофират

  • ковид 19-
  • катастрофи

Канадски учени установиха връзка между пренебрегването на здравните препоръки и правилата за движение

Снимка: Shutterstock

Канадски учени от медицинския изследователски център Sunnybrook направиха проучване, резултатите от което показват, че рискът от попадане в тежко пътнотранспортно произшествие за водачи, които не са ваксинирани срещу Covid-19, е значително по-висок, отколкото за ваксинираните. Изчислено е, че неваксинираните шофьори имат 72% по-голяма вероятност да претърпят инцидент.

Проучването, публикувано в The American Journal of Medicine, анализира данни за повече от 11 милиона възрастни, от които около 16% не са получили коронавирусна ваксина. В резултат на това изследователите заключават, че хората, които не приемат препоръките за обществено здраве, често пренебрегват правилата за движение и пътната безопасност.

Учените обаче отбелязват, че отказът от ваксинация не означава, че шофьорът определено ще попадне в инцидент, но шансовете се увеличават значително. В родния КАТ между другото разсъждават по трезво от канадските учени и заявяват, че основните причини за катастрофите не са ваксинациите срещу ковид, а нарушенията на пътя и невниманието.

Ние, без да претендираме за научните знания на канадските специалисти, сме на мнение, че да се мерят катастрофите на ваксинирани и неваксинирани е горе-долу толкова адекватно, колкото и да се мерят те според политическите убеждения на шофьорите или склонността им да ядат авокадо. Ако канадците направят такова измерване, най-вероятно ще се окаже, че ако ядеш авокадо, рискът да катастрофираш намалява с примерно 83%. :)

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 31 гласа.

Свързани новини