Last news in Fakti

31 Март, 2022 10:03 3 783 5

Топ 10 причини за автомобилни катастрофи

  • автомобили-
  • катастрофи-
  • причини

Трябва винаги да имате една на ум, че винаги, когато сте на път, шансът да попаднете в пътнотранспортно произшествие е голям. Концентрацията по време на шофиране е от особено важно значение, а факторите за допускане на грешки са много. Сега ви показваме десетте най-често срещани.

Инциденти, както показва практиката, не се случват без причина. Независимо колко незначителен или, напротив, сериозен, винаги има фактор, допринасящ за възникването на извънредна ситуация. Начинът да се избегне този лош сценарий е да се обърне внимание на неговата първопричина.

Загуба на внимание

Най-честата причина за инцидентите е, че шофьорите не са внимателни. Тоест шофьорът е зает с други неща, независимо дали говори с пътник, гледа смартфон, отговаря на повиквания и много други. Всеки път, когато шофьорът е в такъв режим на "многозадачност", мозъкът му спира да се фокусира върху по-важните неща - в нашия случай, в процеса на шофиране на автомобил. Резултатът от разсейването може да е създаването на въпросната извънредна ситуация.

Топ 10 причини за автомобилни катастрофи

Неопитност на водача

Ако сте водач с малко опит или току-що сте получили шофьорска книжка, няма как да не се притеснявате, щом седнете зад волана. Това е добре. Ясно е, че никой няма право да оспорва удостоверението ви за завършен шофьорски курс, но въпреки това, вие сами трябва да разберете: без подходящ опит, не си струва да рискувате с дълги пътувания.

Умора и неразположение

Една от грешките, които някои шофьори допускат, е намерението да тръгнат на дълъг път, знаейки, че не се чувстват добре. Да, може да има стотици лични причини за това, но тук, както казват експертите, трябва да изиграете разберете ситуацията предварително и да помислите за възможните рискове, наранявания и дори смърт.

Агресивно шофиране

Понякога хората виждат шофирането като начин за облекчаване на стреса. Следователно, зад волана, такива смелчаци карат безразсъдно бързо. Не ги интересуват светофарите, маркировката или дори вероятността да се срещнат с полицията. Такива „авантюристи” нито за миг не се замислят за Правилата за движение, действащи на пътя и в обществото, които умишлено нарушават. Понякога обаче резултатите са катастрофални.

Шофиране в нетрезво състояние

Голяма част от съвременната младеж вярва, че шофирането на кола в нетрезво състояние или под въздействието на наркотични вещества не е повод за притеснение нито за тях самите, нито за другите участници в движението. А алкохолът и наркотиците замъгляват правилната преценка и са сериозна причина за предизвикване на ПТП.

Топ 10 причини за автомобилни катастрофи

Нощно каране

Към управлението на автомобил през тъмната част от денонощието трябва да се подхожда с особено внимание. Ако фаровете на колата ви не са в перфектно състояние или пък ако зрението ви не е добро не управлявайте автомобил през нощта. Особено в онези участъци от пътя, където няма електрическо осветление или картината се влошава от валежи на пътя. Като цяло, ако не харесвате тъмнината, не шофирайте, аксиомата е проста. Дори и да сте шофьор на камион, тоест професионалист.

Топ 10 причини за автомобилни катастрофи

Автомобилни дефекти

Редовното сервизиране на автомобила е от изключително важно значение. Фактите сочат (според доклада на германския орган за сертифициране на превозни средства Dekra), че спирачната система представлява почти една четвърт от проблемите, открити по време на общ преглед на автомобила. Изводът е прост: когато спирачките ви изведнъж спрат да работят по време на движение, вие сте в огромна опасност. Така че, проверявайте редовно изправността на всички възли и агрегати.

Превишена скорост

Когато закъсняваме за работа, например, почти 100% от нас започваме да се изнервяме и затова караме, сякаш утре не съществува. Мнозина решават да игнорират ограниченията за скоростта. Да, ще пристигнете на местоназначението си в точното време. Но, ако имате късмет. Трябва да се разбере, че в такива случаи вероятността от нежелани сблъсъци се увеличава значително. В крайна сметка можете да навредите не само на себе си, но и на останалите участници от движението.

Непознат път

Има и друга важна причина за пътнотранспортно произшествие и тя се крие във факта, че не сте запознат с пътя, по който шофирате. Оттук и съветът на експертите: когато карате по непознати места, погрижете се предварително да проучите пътя, било то чрез карта или навигация. GPS навигаторът е най-добрият помощник за пътуване с кола. Основното нещо е да не се разсейвате твърде много от екрана, за да не загубите контрол над колата.

Топ 10 причини за автомобилни катастрофи

Погрешна преценка и грешка при шофиране

Сред уменията, които трябва да притежава всеки уважаващ себе си шофьор, е способността да взема решения в най-трудните пътни ситуации. За съжаление, не е необичайно млад шофьор внезапно да забрави всичко, на което са го учили в автошколата. Може да звучи смешно, но понякога неопитни шофьори изведнъж забравят как да интерпретират определен пътен знак, в резултат на което просто го игнорират. И това не е нищо повече от създаване на извънредна ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    14 8 Отговор
    Скоростта е основен фактор за катастрофите.

    Коментиран от #4

  • 2 Azz

    21 1 Отговор
    Първа и най-важна причина е безогледно НЕспазване на правилата,найнагло отнемане на предимство и след това всичко останало!!!
  • 3 Буха ха

    15 0 Отговор
    Самонадеяност и грешна преценка са причина за 95% от катастрофите
  • 4 ХА Ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Причината е само една - "дефект" в задкормилното устройство! :-D :-D :-D :-D :-D
  • 5 00014

    11 0 Отговор
    Предпочитам само нощно София-Варна, за да си спестя голям брой срещи с деббили (колеги и катаджии!.