13 Септември, 2024 11:59 4 273 13

Каква е най-опасната възраст за шофьорите

  • шофьори-
  • възраст-
  • катастрофи

Застрахователи установиха в кой период от живота си човек, който шофира, представлява най-голяма опасност за себе си и околните

Каква е най-опасната възраст за шофьорите - 1
Снимка: Shutterstock

Специалисти от застрахователни компании направиха анализ на пътнотранспортните произшествия по пътищата, за да разберат на каква възраст шофьорите са най-застрашени от инциденти. За целта те сравняват данните за броя на пътнотранспортните произшествия сред мъжете и жените на възраст от 18 до 66+ години за първата половина на 2023 г. и 2024 г.

Оказа се, че най-честите участници в пътни инциденти са шофьори на възраст от 18 до 24 години. Малко по-ниска е вероятноста от катастрофата при по-възрастните шофьори – от 25 до 30 години. Хората на 51 и повече години се оказват най-внимателни и те най-рядко попадат в пътни инциденти.

Сравнението на процента на злополуките при мъже и жени шофьори показва, че последните са, като цяло, по-дисциплинирани на пътя, показвайки по-голяма предпазливост зад волана. Процентът на злополуките за автомобилистките през разглежданите периоди е почти две трети по-нисък от същия показател за мъжете.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ахахахахаха бравос на

    4 13 Отговор
    автомобилиските . мъжагите се излагат . на 51 г пускат думи от устата и клаксонят яко .
  • 2 стрел☢️к

    5 62 Отговор
    задължително застраховка "Възраст" и отнемане на книжката (и бракуване на колата) след 55 !

    Коментиран от #3, #5, #12

  • 3 Явно си личи че знаеш

    57 2 Отговор

    До коментар #2 от "стрел☢️к":

    Май целия ти род е с такъв лабав ген че след 55 сте за пенсия.
  • 4 Чекмедже бабаит

    5 10 Отговор
    всяка възраст преди родителство и след пълнолетие на децата на шфиьора
  • 5 Механик

    52 0 Отговор

    До коментар #2 от "стрел☢️к":

    А дали ще мислиш така като станеш на 55? Ако станеш де.
    Да, с възрастта вече реакциите и преценката не са същите, но възрастните компенсират това с внимание и разумно шофиране.
    Много по-опасно е да си на 20 с врящи хормони, никакъв опит, но за това пък с огрооооомно с нищо неоправдано самочувствие.
    Но нищо. Ако доживееш до 55 сам ще се убедиш. И аз като бях на 19 си мислех, че хора над 40 са дъртаци и трябва да се евтанизират. Повечето минаваме през такъв период.

    Коментиран от #6

  • 6 Горно Уйно

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Механик, тоя пикае още на бел камик да му шумоли.
  • 7 Винету Касабян

    16 0 Отговор
    не е от възрастта, а от стажа зад волана и акъла, ако имаш малко стаж и акъл си пътник, така, че карайте фнимателно и спазвайте знаците
  • 8 Налудник

    14 1 Отговор
    Не питай старило, а питай патило!
  • 9 пишеше някъде

    18 2 Отговор
    Обмисляли над 65 год. да не се шофира.
    Като се замислиш е правилно.
    Защо разумните шофьори, оцеляли до тази възраст да бъдат убивани по пътищата от нагли, агресивни младоци, които смятат, че щом дядо им е купил мощен джип и вече са господарите на пътя. Да си се избиват сами.
    А възрастните да са като златен фонд за морал, етика, възпитание и умело шофиране.
    Истината - възрастните са най-спокойните и безпроблемни водачи, но все някоя кифла или дрогиран нарцис ще се намерят да извикат..."ей, дядка, не се размотавай по магистралата. Тук е скоростно трасе".
  • 10 Негър скиор

    12 0 Отговор
    Най-безооасно шофират хората над 51 години и жените от 25 до 55 години.
  • 11 Статистик

    1 1 Отговор
    Няма нужда да се обвинява която и да е възрастова група. Сега е много лесно със съвременните методи на регистрация и статистика, например както с уведомление по Вайбър за нарушенията за скорост.Всички джигити и ненормалници лесно могат да бъдат укротени, но няма воля от законодателните защото техните близки са най- големите нарушители.
  • 12 Моряка

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "стрел☢️к":

    А бе младо,аз за 50 години зад кормилото нямам нито едно произшествие,защото съм дисциплиниран,от 18 годишен съм в армията.Ти ли ще ме пенсионираш,дето си в най хлапашката,безотговорната и опасна за околните възрастова група.

    Коментиран от #13

  • 13 Гласувам Не подкрепям никого

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Моряка":

    Проблема му не е във възраста. Проблемите сами няколко: 1во в училище не го учат да стане самостоятелен отговорен и със знания, там вече са "толерантни". 2ро. на шофьорския курс му взимат парите и му дават книжка, купува си я и не е сигурно какво може и знае. 3то за всеки проблем пита гоогле като рови в телефона, а не мисли с главата си. За наше съжаление сега са така 70% от млядите хора че и до 35-40 годишна възраст.