Отидете към основна версия

6 763 8

Ето я първата кола на Xiaomi

  • xiaomi-
  • електромобил-
  • modena

Плановете на Xiaomi са наполеоновски, компанията възнамерява да произвежда до 10 милиона коли годишно и да ги продава по целия свят

Снимки на Xiaomi MS11 попаднаха в интернет. Дебютният автомобил на китайския технологичен гигант трябва да влезе в производство през първото тримесечие на 2024 година, като ще се прави в чисто нов завод в предградията на Пекин. Това съобщава сайтът CarNewsChina.

По предварителни данни електрическият автомобил на Xiaomi може да се казва Modena (MS11 е работен индекс), въпреки че Ferrari имаше модел със същото име и китайците не отричат, че името може да бъде променено заради авторски права. Сега колата е подложена на финални тестове.

Любопитното е, че изпълнителният директор на Xiaomi Лей Джун лично участва в последните тестове на електромобила. Новият Xiaomi MS11 ще съперничи на Tesla Model 3 и ще бъде сравним по цена. Тази кола ще може да се закупи на цена от 260 000 до 350 000 юана ($38 300 - $51 600).

Подобно на Tesla Model 3, електрическият автомобил Xiaomi Modena е рационализиран седан от D-клас. Има плавни контури на каросерията, извита линия на покрива и големи фарове с форма на стрела. Покривът на електрическия автомобил е изцяло стъклен. Наскоро стана известно, че панелите на каросерията се произвеждат в заводите на концерна BAIC, а спирачките ще бъдат доставени от Brembo.

Характеристиките на Xiaomi Modena все още не са оповестени, но е известно, че различни версии на електрическия автомобил ще бъдат оборудвани с батерии от BYD и CATL. Той ще получи 800-волтова електрическа система, която позволява ултрабързо зареждане до 80% за 15 минути.

Освен това за седана се разработва иновативен автопилот. На снимката се вижда, че на покрива на колата е монтиран лидар. Плановете на Xiaomi са наполеоновски, компанията възнамерява да произвежда до 10 милиона коли годишно и да ги продава по целия свят. От компанията планират да инвестират 14.7 милиарда долара в автомобилното подразделение за 10 години.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.

Свързани новини