6 Март, 2023 15:28 5 577 9

Електромобилът, който не се нуждае от контакти е напълно готов (ВИДЕО)

  • електромобил-
  • слънчева енергия

Патентованата слънчева електроцентрала от 700 вата ви позволява да изминавате до 64 км на ден, без да се свързвате със станции за зареждане

Електромобилът, който не се нуждае от контакти е напълно готов (ВИДЕО) - 1

Идеята за поставяне на слънчеви панели на покрива на електрически автомобил съвсем не е от вчера. Най-новата разработка на Aptera Motors обаче е един от най-напредналите подобни проекти до момента и те се готвят скоро да го пуснат в серия.

Калифорнийската фирма Aptera Motors смята, че бъдещите електрически превозни средства трябва да изглеждат като космически кораби и да се захранват само и единствено от слънчева енергия.

Това е техният модел, наречен Aptera Launch Edition. Той има ултралека каросерия (вероятно от въглеродни влакна), открити предни колела, повдигащи се врати в стил суперавтомобил и, най-важното, слънчеви панели на покрива, предния капак и задното багажно отделение.

Патентованата слънчева електроцентрала от 700 вата ви позволява да изминавате до 64 км на ден, без да се свързвате със станции за зареждане. Твърди се, че средният дневен пробег на повечето шофьори е 47 км. И ако собственикът на колата живее в такива слънчеви райони като южната част на Калифорния, той никога няма да има нужда да зарежда колата си с кабел.

Но какво да кажем за тези, които живеят в не толкова слънчеви градове? Според изчисленията на производителя дори и в тези градове има достатъчно слънчева светлина, така че шофьорът трябва да използва зарядни станции само три пъти годишно.

Между другото, въпреки цялата екологичност на това превозно средство, динамичните му характеристики не са никак лоши. На такава кола ще са ѝ нужни около 4 секунди, за да ускори до 97 км / ч (100 мили).

Изглежда ви като футуристичен проект без връзка с реалността? Грешите. Съобщава се, че Aptera завършва четвъртата и последна фаза на разработка, по време на която компанията ще проведе и краш тестове за сертифициране.

След това Aptera планира бързо да премине към пълномащабно производство на 10 000 автомобила годишно. Освен това компанията планира да разшири производството до 20 000 броя годишно.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    24 1 Отговор
    Само дето 97 км / ч изобщо не са 100 мили.
  • 2 Чичо Гошо

    4 1 Отговор
    "оди обяснявай"
  • 3 ха ха

    5 8 Отговор
    Каросерията как ще рециклираме? Или като перките и панелките направо че я копаме с електрически багери на 2 метра под земята със все акъла на шефьора...

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Споко , тая каросерия докато стане за рециклиране , тебе отдавна ще те е рециклирал дедо господ !!
  • 5 123456

    6 0 Отговор
    може да сложат соларни панели и на вратите и докато стои на паркинга да е с отворени врати - да трупа ток

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "123456":

    По-скоро на покрива може да има разгъващи се панели , което ще е почти тройно увеличение на площта и съответно генерираната мощност ! Няма да се разгъват в движение , но колата ще се движи най-много час , час и половина на ден и то вероятно не в най-слънчевите часове , така че по-важно е на място какво ще генерира !
  • 7 ТеслАта

    4 3 Отговор
    Не е лоша идеята, ама първо каква ще е цената, второ какво ще кажат застрахователите- за сега като гледам и двете ще са като на Ферари. И какви ще са нещата на места където има и зимни периоди.( малко светлина, много студ, и сняг върху слънчевите панели)

    Коментиран от #8

  • 8 не ти харесва

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТеслАта":

    Купи си китайския москвич.
  • 9 тудоресте

    0 2 Отговор
    И какво да правя с тази инвалидна количка !?