Отидете към основна версия

3 479 67

Отложиха финалното гласуване за забраната на нови ДВГ коли в Европа

  • двигатели с вътрешно горене-
  • европейски съюз-
  • европейска комисия-
  • електромобили-
  • мярка-
  • италия-
  • полша-
  • герамния-
  • българия

Три държави са гласували против

Снимка: Shutterstock

Решението за забраната на нови коли с бензинови и дизелови двигатели няма да бъде взето през идната седмица, след като три държави се противопоставиха срещу политиката, която се смяташе за приета от много еколози. По план финалното гласуване трябваше да се проведе на 7 март, но гласуването бе отменено и ще се проведе по-късно на неясна към момента дата.

Първоначално решението бе силно бойкотирано от Италия, която намери съюзник в лицето на Полша, а също така и до някъде в България, която към момента е в позиция „въздържал се“. Германия също се възпротиви на решението и заедно с другите две страни гласува с „не“ за приемането на мярката, която ще „убие“ бензиновите и дизеловите двигатели.

Германците искат европейските власти да бъдат по-отворени към приемането и на друг вид задвижващи системи, освен електричество. Синтетичните и водородните горива са само част от исканията на Германия, към които се включиха и от Италия.

„Обсъждаме с държави проблемите, възникнали наскоро. Искаме да ги разберем по-добре, особено новите, преди да решим кой е най-добрият път и как да го поемем. Сега би било преждевременно да се правят прогнози, но ние говорим и слушаме внимателно опасенията относно пълното прилагане на ‘ съображението ’, предвидено в текста на регламента, което задължава Комисията да оцени постигнатия напредък в целта и технологичното развитие. ”

Става въпрос за предпазната клауза, която задължава Европейската комисия да преразгледа мярката и да я промени, ако в рамките на три години алтернативните горива постигнат технологичен напредък, който да намали вредните емисии до нула.

Трябва да се отбележи и още, че текстът, който властите искат да приемат всъщност не споменава точно електрическите автомобили, но пък в него се казва, че всички регистрирани превозни средства през 2035 година трябва да намалят нивата на CO2 със 100% в сравнение с тези от 2021 година.

Противопоставянето на решението бе посрещането добре в Италия и много от ръководните фигури в страната се зарадваха на отлагането на решението, като не скриха това и изказаха мненията си в Twitter. От друга страна, бойкотът не се хареса на други държави, които считаха решението за прието. Очаква се да видим за кога ще бъде насрочено следващото решение, както и дали към бойкотиращите държави ще се присъединят и други.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 22 гласа.

Свързани новини