Отидете към основна версия

3 770 18

Как китайските автомобилни марки завладяват световния пазар

  • китай-
  • автомобили-
  • пазари-
  • инвазия

Според проучването те виждат електрическите превозни средства като основен експортен продукт

Снимки: Shutterstock

Deloitte, международна мрежа от консултантски и одиторски компании, публикува проучване за това как китайските автомобилни марки завладяват световния пазар. Основната посока на развитие на експортните пазари, според доклада, е производството и доставката на електрически превозни средства.

Според доклада до 2030 година Китай ще заема 49% от световния пазар на електрически автомобили. Стратегията на китайците не е да се конкурират на пазари с развита автомобилна индустрия, а да създадат свой собствен уникален продукт и да заемат доста тясна ниша с него.

50% от китайските автомобилни компании очакват да доставят модели от определен сегмент в чужбина през следващите 3-5 години. В същото време 87.5% от тях разчитат на електрически превозни средства, а 12,5% говорят за баланса между електрически автомобили и автомобили с двигатели с вътрешно горене. Нито една компания от Поднебесната държава не залага само на бензинови автомобили.

Още нещо любопитно е, че половината от китайските производители възнамеряват, или вече са го направили, да сключат споразумение за дистрибуция с местна компания на пазара, 25% са избрали комбиниран бизнес модел, а 12.5% залагат на директните продажби.

В областта на следпродажбеното обслужване 62.5% ще разчитат на сътрудничество с местни компании, 12.5% са избрали да си сътрудничат с местен дилър, а 25% ще извършват сами следпродажбено обслужване.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Свързани новини