Last news in Fakti

17 Май, 2023 10:40 2 407 13

Китай стана лидер в износа на автомобили, изпреварвайки Германия и Япония

  • износ на автомобили-
  • китай
Китай стана лидер в износа на автомобили, изпреварвайки Германия и Япония - 1
Снимка: Shutterstock

Според резултатите от първото тримесечие има нов лидер в списъка на износителите на автомобили. Това е Китай, който e доставил повече от 1.069 милиона автомобила на световните пазари.

Второ място в списъка е Япония, която е изнесла 1.049 милиона коли. Третото място, пише порталът Sina, е заето от Германия, без да се уточнява броят на доставените коли.

Друго интересно е, че темпът на доставките от Китай не намалява, а да продължава да се увеличава. Така през април увеличението спрямо миналата година е 170% и 3.3% спрямо март: миналия месец китайските компании са изнесли около 376 000 коли.

Основният обем на износа е на компанията SAIC - 313 000 коли, на второ място е Chery (244 000 коли), на трето е китайското подразделение на Tesla (128 000 коли). Следват: Changan, Geely, Great Wall, Dongfeng, JAC, BYD и BAIC. Основните посоки за износ са: Африкански страни, Индия, Саудитска Арабия, Виетнам, Русия, Бразилия, Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А нашите произведоха

    17 1 Отговор
    3 бройки great wall а Ловеч
  • 2 Бате Енчо

    23 2 Отговор
    Ами както превзеха пазара на телефони, така и ще превземат автомобилния.

    Коментиран от #3

  • 3 Сменям си ник-а

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Енчо":

    И не само телефони и автомобили.
    Опитвам се да добавя и друго но е по лесно
    "Всичко"
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДрайвингПлежър

    22 3 Отговор
    Европа се самоуби! В крайно глупавите си опити за някаква фантасмагорична независимост стана почти на 100% зависима от Китай! И тепърва ще разбира, че Китай не прощава и Китай няма сантиметни!

    Европейската глупост доведе до там, че - да го кажа така. Щампион по лека атлетика реши да се изправи за титла при вдигане на тежести. Няма да се получи, не само медал няма да има и квалификаците ще са провал. Китай има всички предимства при производството на Ел и вече категорично го доказва!

    Глупостта винаги съм казвал убива! А в Европа глупост да искаш!
    Особено в Брюксел концентрацията на глупави и безкрайно некадърни люде е абсолютно токсична!

    Коментиран от #11

  • 6 българина

    17 2 Отговор
    европейската автоиндустрия приключи точно като компютърната такава преди 30 г. от план на план и сорооидна сган ЕС е обречен икономически демографски и технологично
  • 7 българина

    22 1 Отговор
    да не забравяме кой закри завода на Грейт Уол в Ловеч!!! същия който не откри двата блока и изгони 1 млн българи, ало ваньо, шефе и тн

    Коментиран от #9

  • 8 Продължаваме напред!

    6 2 Отговор
    Ще си карам европейските коли.
  • 9 друг българин

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "българина":

    Заводът на Гриша Ганчев го закри Гриша Ганчев, защото автомобилите, които досглобяваше в село Баховица, не отговаряха на еко нормите, въведени през 2016 година.

    Коментиран от #10

  • 10 българина

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "друг българин":

    и на vw не отговаряха на 10 млн мпс та, глобиха ги но германия не разреши на сащ да ги закрие.... истината че в ссср България имаше статут на технологичната държава безспорно! дзу Ст Загора нямаха нито унгарци нито чехи. В ЕС статута е в калта, НИКОГА НИЩО ТЕХНОЛОГИЧНО НЯМА ДА СЕ ПРОИЗВЕДЕ ТУК
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мхм

    3 6 Отговор
    Европа си е Европа както и София си е София чувам пловдивчяни вярненци и тн да се сравняват със София а ми то само това показва че сте изостанали компплексирани и София е еталона.Същото е и с Европа и останалият Свят.

    Коментиран от #13

  • 13 Охоо

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "мхм":

    ясно кой си... онзи с комплеските, че е от София, не се събува пред тях и ползва продуктите на отхапаната ябълка... потрес... нещо невиждано....и бленува за тесла....
    Пич - скрий се!