15 Март, 2023 13:50 3 714 18

Как китайските автомобилни марки завладяват световния пазар

  • китай-
  • автомобили-
  • пазари-
  • инвазия

Според проучването те виждат електрическите превозни средства като основен експортен продукт

Как китайските автомобилни марки завладяват световния пазар - 1
Снимки: Shutterstock

Deloitte, международна мрежа от консултантски и одиторски компании, публикува проучване за това как китайските автомобилни марки завладяват световния пазар. Основната посока на развитие на експортните пазари, според доклада, е производството и доставката на електрически превозни средства.

Според доклада до 2030 година Китай ще заема 49% от световния пазар на електрически автомобили. Стратегията на китайците не е да се конкурират на пазари с развита автомобилна индустрия, а да създадат свой собствен уникален продукт и да заемат доста тясна ниша с него.

Как китайските автомобилни марки завладяват световния пазар

50% от китайските автомобилни компании очакват да доставят модели от определен сегмент в чужбина през следващите 3-5 години. В същото време 87.5% от тях разчитат на електрически превозни средства, а 12,5% говорят за баланса между електрически автомобили и автомобили с двигатели с вътрешно горене. Нито една компания от Поднебесната държава не залага само на бензинови автомобили.

Още нещо любопитно е, че половината от китайските производители възнамеряват, или вече са го направили, да сключат споразумение за дистрибуция с местна компания на пазара, 25% са избрали комбиниран бизнес модел, а 12.5% залагат на директните продажби.

В областта на следпродажбеното обслужване 62.5% ще разчитат на сътрудничество с местни компании, 12.5% са избрали да си сътрудничат с местен дилър, а 25% ще извършват сами следпродажбено обслужване.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичак

    19 3 Отговор
    китайските автомобилни марки мощно завладяват световния пазар !

    Коментиран от #3

  • 2 Гориил

    36 7 Отговор
    Китайските марки отдавна са дошли в Русия. Китайските коли са качествени, стилни, модерни, удобни, икономични и евтини.Автомобилната индустрия в Китай произвежда 25 милиона автомобила годишно.Ако нямате евтини суровини и енергия, ще загубите конкуренцията.Освен това вие принудихте Москва да продава ресурси на Китай с отстъпка и ударихте европейската конкурентоспособност.
  • 3 ТИРбушон

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Чичак":

    Ми..... Ако не са достатъчно много еФтини, няма как да стане.

    Коментиран от #5

  • 4 Васил

    8 27 Отговор
    Китайците продават само красиви опаковки под които всичко е боклук и всички технически данни са завишени и не отговарят на истината.

    Коментиран от #6

  • 5 Твнвлрр

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТИРбушон":

    Те цените на "нормалните" марки са толкова небесни вече, че вероятно няма да им е трудно на поднебесните марки да са достатъчно по-еВтини от тях. При мотоциклетите им се получи, така че ширпотребата марки от Европа да си налягат парцалите, защото ще дадат фира.
  • 6 Гориил

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "Васил":

    Това е пропаганда. След десет години всички транспортни коридори на Русия и Азия ще бъдат наводнени с китайски тежкотоварни камиони и автобуси.По тези пътища няма да има място за европейски автомобили.
  • 7 ДрайвингПлежър

    33 3 Отговор
    Безумието на Европа подари лидерството на Китай!
    Китай произвежда 90% от батериите, които се влагат в европейските и американски марки и е буквално монополист. До 2030 9 от 10те най-големи производители на батерии ще са китайски фирми, а освен това Китай е пълен доминант и при електроморторите като 90% от редкоземните минерали са пак под техен контрол. Европейската простотия ще направи китайците пълен доминант!

    Коментиран от #12

  • 8 ЕССССР

    22 3 Отговор
    ЕС потъна.Отново сме на грешната страна.
  • 9 Люсид

    4 13 Отговор
    Я си карам Люсида а прастолюдието да си джитка на китайчета

    Коментиран от #18

  • 10 .паси

    16 2 Отговор
    Ако не беше Китай милиони хора днес нямаше днес да ползват електрически превозни средства от велосипеди, до инвалидни колички, ел. мотоциклети и тротинетки и много други е благодарение на Китай. Защото цената на "цивилизованите и демократични електрически превозни средства" щеше да започва от няколко хиляди долара. Пример; ел. велосипеда на АUDI започва от 10 хиляди както и на BMW така ,че бих предпочел Китайски евтини няма скъпо поддържане отколкото Западните - скъпо при покупка, скъпо поддържане

    Коментиран от #11

  • 11 ДрайвингПлежър

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от ".паси":

    принципно да, но примера с ауди и бмв не е удачен, там плащаш хилядарките за марката, могат да се намерят и по-евтини небрандирани, но да - няма как да стигнат цените на китаеца
  • 12 Редкоземен

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "ДрайвингПлежър":

    Три пъти по евтин за производство задвижващ тракт - 1000 долара спрямо 3 500 за конкуренцията, който е много по-мощен и ефективен от техните, произвежда се много по-бързо и автоматизирано и не съдържа редкоземни елементи.

    Както го определиха инженерите на toyota, докато му правиха обратен инженеринг и дори не успяха да схванат принципа на действие, камо ли да го копират - произведение на изкуството.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Коко

    8 0 Отговор
    По добре китайско от колкото немско
  • 17 Готин

    5 1 Отговор
    Боли ме много, когато виждам китайският възход на фона на нашето падение. Само за 50 години, те от просяци се превърнаха в световна сила, а ние обратното. Децата ни ни гледат с недоверие, когато им разказвам за осемдесетте години на миналият век. Сега сме "къпани мишки"!
  • 18 Тян Шян ица

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Люсид":

    Я си карам Тян.Шана.На це, а европейско алчно,лицемерно, продажно и прикрито нео.нацостко простолюдие си джитка на техните джендърчета, лагерни колички по 800 кубика и да си играят на Хуманисти в Европейският им парламент.
    Все пак демо.НО.крацията е важна