Отидете към основна версия

14 150 15

Тези автомобили спасиха френските марки Renault, Peugeot и Citroën от фалит

  • renault-
  • peugeot-
  • citroen-
  • фалит

Renault, Peugeot, Citroën… тези производители можеха да излязат от бизнеса, след като бяха близо до фалит. Катастрофа, която можеше да бъде избегната благодарение на пристигането на спасителни модели. И такива се появиха, а кои са те, вижте.

Peugeot

Финансовата ситуация става деликатна "Лъвчетата" в началото на 80-те години на миналия век. За щастие на марката, моделът 205 се появява на бял свят през 1983 година и веднага се превръща в бестселър. Компактният модел е продаден в повече от 5 милиона копия.

Citroën

Подобно на своя съюзник Peugeot, френската марка Citroën също се намира в изключително лошо финансово състояние, като най-лошото такова настъпва през 1980 година. Именно тогава излиза моделът BX, който спасява марката с двата Шеврона от фалит.

Renault

Горе-долу по същото време, когато производството на всички френски марки спада драстично, настъпва почти фаталната криза и за Renault. Но докато Peugeot и Citroën вадят бързо "спасителните" си модели, то на Режията се налага да почака чак до 1988-а. Именно тогава идва светлината в тунела в лицето на R19 и благодарение на него Renault възстановява имиджа си.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 44 гласа.

Свързани новини