Отидете към основна версия

22 Май, 2023 10:46, обновена 22 Май, 2023 10:46 12 393 15

Вижте 53-те уникални автомобила на Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2023 (ВИДЕО)

  • villa d'este-
  • класически автомобили-
  • конкурс за елегантност-
  • bmw-
  • rolls-royce

Комо, Италия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Това безспорно е най-страхотното шоу за класически автомобили. В изданието за настоящата 2023 година на Concorso d'Eleganza във Villa d'Este, където ексклузивно присъства и екип на mobile.bg, дефилираха едни от най-страхотните автомобили от различни епохи, споделяйки две ценности: изключителната си колекционерска стойност и очарованието от това да притежаваш автомобил, който е далеч от предназначението да ви предвижи от едно място до друго.

Тази година на сцената излязоха 53 автомобила, кой от кой по-красиви. Въпреки мрачното време, те успяха да подарят на публиката един незабравим следобед, събуждайки много спомени, за истинските автомобили придружени от онази нотка носталгия, напомняйки ни, че вече все по-рядко ще срещаме такива нови коли.

Съдийската комисия имаше неблагодарната задача да отличи един единствен екземпляр, заслужаващ заветната Златна купа. Накрая, престижната награда отиде при едно бижу от 1961 г., Ferrari 250 GT Spider California , произведено само в 55 бройки. Синята класика е дело на Pininfarina и Scaglietta и е от колекцията Keybridge в Хонконг. Очарованието на колите от Маранело не бе отречено дори и този път, когато съперници бяха още 50 уникални автомобила от различни марки и епохи.

Зад волана на California Spider са били някои от най-великите звезди на всяка епоха. Легендарни личности като Роджър Вадим, Джеймс Кобърн и Ален Делон са имали привилегията да го управляват, издигайки статуса му до небесата. Ян Де Врум се качва в него в 24-те часа на Льо Ман през 1960 г. и в 12-те часа на Себринг през следващата година, завършвайки на 12-то място - забележително постижение, тъй като това е кола, одобрена за използване по обществените пътища.



Конкурсът за елегантност тази година включваше осем категории , всяка от които бе свързана с определена тема - от спортните италианци до Granturismo колите, като специално внимание бе отделено и на честването на легендата Porsche, която духна своите 75 свещички тази година.

Макар наградата да отиде във гореспоменатото Ferrari, намирането на перфектната кола сред участниците на практика е невъзможно. Подредени стилно в градината на Villa d'Este , те караха очите на присъстващите да блестят, обединени от една и съща инстинктивна страст - удоволствието от истинските коли.

Оставяйки на темата Ferrari трябва да отбележим и моделите 250 Testa Rossa и 250 GTO , пуснати на пазара между петдесетте и шестдесетте години - автентични шедьоври, чиито линии са преминали в безсмъртието, надминавайки мимолетната мода на времето. Но това важи с пъна сила за всички 53 участници в тазгодишното шоу.

Alfa Romeo 6C 2500 SS Berlinetta Riva „La Serenissima“ също впечатли публиката. Появила се на бял свят през 1950-а, тази кола е може би най-чистият израз на таланта на Джовани Лурани Чернуски. Закупена от богат американски клиент, Concorso d'Eleganza имаше заслугата да върне това уникално произведение обратно в Европа за първи път от средата на миналия век.

Но за нас, перлата в короната бе, Duesemberg SJ Speedster Gurney Nutting - един автомобил, появил се на бял свят през периода между двете световни войни. Напускайки фабриката на марката през 1938 г., той има само 35 братя, от които се отличава с каросерията си "Boat-Tail-Speedster" - чиста радост за очите. Такива коли са карали звезди като Кларк Гейбъл, Гари Купър и Грета Гарбо.

Един автомобил, притежание на не по-малко емблематичния Антъни Куин, - уникалното Maserati 3500 GT Coupé Touring от 1962 г. очарова публиката. Първоначално закупен от Еди Фишер за съпругата му Лиз Тейлър, днес тази кола е истинска автомобилна ценност. Колекция от шедьоври на Rolls- Royce, различни уникати от марки, които не съществуват вече и още куп уникални автомобили направиха шоуто незабравимо.

Накрая международно жури от експерти избира Duesenberg SJ за цялостен победител в тридневния фестивал на елегантността и вечната красота на четири колела, като това бе един епичен завършек на този празник на ентусиазма към автомобилите, радостта от шофирането и техническото им съвършенство.

Само събитие с репутацията на Concorso d'Eleganza Villa d'Este би могло да събере автомобили от този калибър. Предлагаме ви една кратка разходка сред тези шедьоври, като за десерт ви показваме и първата публична изява на най-новото творение на Rolls-Royce - първата електрическа кола на марката, носеща названието Spectre. Приятно гледане.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.

Свързани новини