Last news in Fakti

1 Май, 2023 11:00 6 739 18

Знаете ли коя е марката, печелила най-много наградата "Двигател на годината"

  • двигател на годината-
  • bmw-
  • mini

Само една компания може да се похвали с цели 71 награди

Знаете ли коя е марката, печелила най-много наградата "Двигател на годината" - 1

Международната награда за двигател на годината е учредена през 1999 г. и продължава до 2019 г., след което беше спряна поради пандемията от COVID-19. През това време имаше много победители в престижната награда "Двигател на годината", но знаете ли коя е марката с най-много награди от този конкурс?

Спечелването на една награда за международен двигател на годината е голямо постижение. Но да спечелиш цели 63, както направи BMW, е почти невероятно. Успехът на баварците се дължи на много широката гама агрегати, от 1.5-литровия трицилиндров турбо двигател, монтиран в хибридния i8, до 5.4-литровия V12, използван в 7-Series, 8-Series и Rolls-Royce.

Десет награди са спечелени от 5.0-литровия V10, който задвижваше M5 и M6. С други двигатели BMW доминира в категориите 2.5-3.0L и 3.0-4.0L, като печели съответно 14 и 13 победи от възможни 20. През 2003 г. BMW спечели наградата в категорията 1.4-1.8L за компресорната версия на двигателя Tritec, използван в ранните модели на MINI, от началото на съвместно предприятие между Rover (тогава дъщерно дружество на BMW) и Chrysler.

Нито една от изброените по-горе награди не включва двигателя на BMW/PSA Peugeot-Citroen, наречен Prince и монтиращ се основно на Mini от второ поколение. Ако го добавим, общият брой двигатели на BMW, които са печелили наградата "Двигател на годината" се увеличава до 71!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ша умрам от смех

    47 31 Отговор
    Нящо съ объркали.
    Това е награда за най-чупливи двигатели и маслояди.
    Маслояди- е бактерия измислена от БМВ и живее в картера,а ламБата с лейка показва че са гладни.😹Светне ли ламБата в оранж ооказва че са умрели маслоядите.

    Коментиран от #5

  • 2 Единственото здраво БМВ е

    44 18 Отговор
    това което е в гаража и се кара само на коледа до МОЛа.
    А бе друго си е да имаш едно в гаража и да си го гледкаш и лъскаш само и то да те гледа колко си тъп.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ша.....

    35 21 Отговор

    До коментар #1 от "Ша умрам от смех":

    Като няма кинти за подръжка или не ви се дават ша умре колата. Искате да върви ама не искате подръжка как да стане. Разрови се в интернет за периодична подръжка на кола Бмв и тогава ви взимайте Бмв. Просто това не е Дачия, иска си на точно определени км смяна на консумативи, ама нали в Бг сме лидер в автоиндустрията в световен мащаб, че да вярваме на инженерите на Бмв
  • 6 мани мани

    19 19 Отговор
    само двигатели се сглобяват в германия ... всичко останало се прави из света ... и толкоз за немските дараци
  • 7 Гого

    29 12 Отговор
    Тоя чурук на BMW/PSA е най голямото недоразумение
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 светльо

    47 3 Отговор
    Наградата за най-добър двигател или кола трябва да се връчва 10 години след като излезе на пазара и се докаже що за стока е...

    Коментиран от #10, #11, #14, #15

  • 10 оня с коня

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "светльо":

    За двигатела имат значение НЕ годините,а навъртяните километри,годините са за издръжливостта на купето.
  • 11 Специална Военна Обсерация

    21 1 Отговор

    До коментар #9 от "светльо":

    Прав си на 100%!
    Така трябва и да е с гумите, на поне 3 години и 30 000 км. Със сегашните критерии, гума на годината се напуква на 2 та година, като 40 годишна видинка, заради "специалните " съставки за умишлено стареене!
  • 12 Живанши

    13 7 Отговор
    Мале, тия как са се объркали 71 пъти бе?!?! Нека позная? Организацията принадлежи на БМВ по никаква форма. След първите 20 награди като видиш, че двигателите са със силата за живот на дачия, трябва да се замислиш дали си струва да ги хвалиш така. Щото БМВ можеше и да направят и нечупещи се двигатели, но нали трябва да направят свръхпроизводителни, дето гърмят на края на гаранцията, та да ги похвалят с наградка.
  • 13 Няма

    17 6 Отговор
    По добър дизелов двигател от 6 цилиндровият редови дизел на БМВ. Може да критикувате колкото искате, но фактите са си факти.
  • 14 Коментатор

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "светльо":

    Точна така е. Например 1.0 Ecoboost на Ford получи нам си колко награди, а всъщност се оказа един от най-големите боклуци, които историята познава и това без да преувеличавам. Пиша от личен опит 2014-а е колата.
    Към днешна дата продължават да ги предлагат, може и да са ги пооправили, но наградите бях още при представянето.
  • 15 не знам

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "светльо":

    В Европа хорат си сменят колите на 5-7 години,защото са на по 350-450 000км .Такива кошници на по 10 години ги изпращат в България,нов внос с бастун в багажника.
  • 16 Автото

    10 0 Отговор
    Никога не си купувайте кола оборудвана с мотор на БМВ 1.6 THP , слагана на бмв 3 , мини , пежо и ситроет , по - голям боклук няма измислен от БМВ , рядко стига 50000 км и започва да гори по 1 л масло на 1000 км. Тотален боклук , всичко се чупи и разбива.
  • 17 БАКЛАВА

    1 0 Отговор
    От кога главите ви освен от жълтурии ,фалшиви новини и манипулации започнаха да разбират и от двигатели .Гледайте си платената путинска пропаганда или там вече никой не ви вярва .
  • 18 БАКЛАВА

    1 0 Отговор
    От кога главите ви освен от жълтурии ,фалшиви новини и манипулации започнаха да разбират и от двигатели .Гледайте си платената путинска пропаганда или там вече никой не ви вярва .