Отидете към основна версия

3 281 9

Бившият шеф на Renault-Nissan иска от японската марка 1 милиард долара за "нанесени щети"

  • карлос гон-
  • nissan-
  • съдебен иск
Снимка: Shutterstock

Бившият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон е завел дело срещу компанията за 1 милиард долара. Според Bloomberg опозореният топ мениджър, под чието ръководство бе създаден алиансът Nissan-Renault-Mitsubishi, се е обърнал към съда на Ливан, където живее от 2019 г., след като избяга от домашен арест в Япония. В съдебния си иск Гон твърди, че уволнението му и последвалият арест са причинили дълбоки щети на финансовото му състояние и на репутацията му.

Сериозните обвинения от Nissan ще останат в съзнанието на хората години наред, твърди Карлос Гон в своя иск. Той е сигурен, че ще страда от тях до края на живота си, тъй като имат „устойчиви и трайни последици, макар и основани на просто подозрение“. Гон иска 588 милиона долара обезщетение за пропуснати ползи, както и 500 милиона долара за нанесени щети.

В края на миналия век Renault изпрати Гон в Nissan, защото японската марка изпитваше финансови затруднения. След като я дигна на крака той ръководи алианса Renault-Nissan, към който Mitsubishi се присъедини през 2016 г. В продължение на няколко години Гон беше и председател на борда на директорите на АвтоВАЗ, също собственост на алианса. Но през 2018 г. всичко се промени: през ноември топ мениджър беше задържан по подозрение за финансови измами и укриване на доходи.

През март 2019 г. Гон беше освободен под гаранция от милиард йени, а през декември същата година той напусна Япония, като избяга скрит в аудио кутия. Оттогава роденият в Ливан бизнесмен живее със семейството си в Бейрут, откъдето многократно критикува сегашната политика на Nissan и предрича неизбежен колапс на автомобилния производител.

Дръзкото бягство на Гон е на път да бъде заснето на лента. Планира се поредица от шест епизода , режисирана от носителя на Оскар Алфонсо Куарон, който режисира Хари Потър и Затворникът от Азкабан.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини