Отидете към основна версия

2 540 22

Бързи зарядни станции на всеки 60 км от главната пътна мрежа

  • зарядни станции-
  • алтернативно гориво-
  • европейски съюз

ЕС планира да увеличи броя на станциите с алтернативно гориво

Европейският съюз прие закон, който предвижда увеличаване на броя на станциите за зареждане на електрически автомобили и такива, за зареждане с алтернативни видове горива.

Според законотворците в Брюксел, именно тези мерки ще помогнат на транспортния сектор значително да намали своя въглероден отпечатък. Според документа от 2025 г. на всеки 60 км по основните транспортни магистрали на ЕС ще има такива станции.

Основно става дума за т. нар. Трансевропейска транспортна мрежа (TEN), на която трябва да се монтират бързи зарядни станции с капацитет най-малко 150 kW за леки автомобили.

Зарядни станции за тежкотоварни превозни средства с минимална мощност от 350 kW също трябва да бъдат инсталирани на всеки 60 км по основната мрежа TEN-T и на всеки 100 км по по-широката пътна мрежа.

Всичко това трябва да се случи още през 2025 година, а за предвиденото пълно покритие на мрежата ще са нужни още пет години. Тоест всичко, ако се паботи по план, трябва да е готово до 2030 г.

Станциите за зареждане с водород за автомобили и камиони също трябва да се появят по пътищата през 2030-а, като такива ще има във всички градски възли и на всеки 200 км по основната мрежа TEN-T.

Морските пристанища, приемащи големи пътнически кораби или контейнеровози, също трябва да осигурят на такива електричество на сушата до 2030 година, а летищата трябва да осигурят електрически станции на всички изходи до 2025 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.

Свързани новини