Отидете към основна версия

2 469 13

Знаете ли, че гладен шофьор е опасен на пътя

  • шофьор-
  • глад-
  • съвети

Преяждане и прекомерна консумация на енергийни напитки също водят до срив в концентрацията на водачите

Снимка: Shutterstock

Гладният шофьор има силно намалена концентрация по време на шофиране, което може да увеличи риска от злополука. До това заключение стигат група учени от медицинския институт CDC.

Техният съвет е, че е силно препоръчително да не шофирате на празен стомах, тъй като това може да доведе до ниски нива на кръвната захар, чувство на слабост и замайване.

Освен това нетърпимото чувство на глад сериозно намалява концентрацията, тъй като непрекъснато мислим за храна, а това води до риск от инцидент по време на шофиране.

В същото време големите порции и преяждането водят до сънливост, болки в корема, киселини и образуване на газове - симптоми, които също нарушават способността за концентрация ”, предупреждават експертите.

Според тях работоспособността на гладния и преялия водач на МПС се намалява с над 10%. Тонизирането с кафе или енергийна напитка дава краткотраен ефект и продължава до един час.

И ако едно кафе или тонизираща напитка се отразяват добре на водача, макар и за кратко, то прекаляването с енергийни напитки също води до проблеми с концентрацията и намаляване на времето за реакция, което отново може да доведе до инциденти.

Проучванията показват, че консумацията на някои горски плодове, като боровинки, подобрява концентрацията и паметта до пет часа благодарение на антиоксидантите. За това експертите препоръчват такива храни непосредствено преди дълго шофиране.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини