Отидете към основна версия

3 640 8

Ретро дизайнът на новото Renault 5 вече не е тайна

  • renault-
  • r5-
  • e-tech

Патентни изображения на модела изтекоха онлайн

Снимки на най-новото Renault 5 хечбек изтекоха онлайн преди премиерата. Изненадата беше развалена от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), която публикува патентни изображения на един от най-очакваните нови продукти на Renault два месеца преди представянето, планирано за февруари 2024 г.

Renault 5 ще бъде достъпен електрически хечбек, чието име и външен вид напомнят за R5 от 70-те години на миналия век. Както се очакваше, производствената версия се различава малко от едноименната концепция, която дебютира през 2021 г.

Според Carscoops, който откри изображенията на серийния модел в базата данни на WIPO, Renault 5 ще е един от най-достъпните електрически автомобили на европейския пазар - ще струва около 25 хиляди евро.

Той ще бъде базиран на платформата AmpR Small, известна преди като CMF-B EV, и с едно зареждане на 52 киловатчасовата батерия електрическият хечбек ще може да изминава около 400 километра.

Електрическият автомобил ще има и необичайни решения. Например поддръжка на технологията V2G, с помощта на която излишната енергия може да бъде изпратена обратно към главната електрическа мрежа.

Що се отнася до външния дизайн, Renault 5 запазва форм фактора на своя предшественик: има пет врати (дръжките на задните врати са скрити в колоните), изпъкнали арки на колелата в стил R5 Turbo, а задните светлини действат като продължение на страничните панели на каросерията, което намалява турбуленцията и подобрява цялостната аеродинамика.

Има 5-образен индикатор за зареждане на батерията, вграден в капака, където оригиналният R5 имаше вход за въздух. Наскоро Renault използва подобна функция на прототипа на новото Twingo.

Публичният дебют на Renault 5 - пълното име на модела Renault 5 E-Tech electric - ще се състои на автомобилното изложение в Женева на 26 февруари 2024 г. Изложението ще се проведе в швейцарския град в същия формат и ще отбележи 100 години от първото шоу. Наш екип ще бъде на мястото на събитието, откъдето ще ви направим съпричастни с всичко най-интересно.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.

Свързани новини