Отидете към основна версия

7 093 37

Ясно е защо, макар с "драконовски" мерки, страните от ЕС не успяват да намалят вредните емисии от автомобилите

  • вредни емисии-
  • автомобили-
  • ес

Въпреки всички усилия, през последните 10 години страните от Европейския съюз не са успели да намалят количеството на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух от работата на дизелови и бензинови автомобили. Това се посочва в доклад на Европейската счетоводна камара (ESA).

Експертите на счетоводната палата обясняват, че тази ситуация даже става по-сериозна макар прилагането на строги изисквания към производителите на автомобили и техните продукти през последните години да са все по-високи.

ESA подчертава, че причината за тази ситуация е една налагаща се тенденция в дизайна на съвременните превозни средства, включително тези, оборудвани с хибридни силови трактове.

Причината е, че новите модели автомобили са по-големи (с 10% по-тежки) и по-мощни (средно с 25%), отколкото преди 7-10 години, и продължават да отделят големи количества замърсители в атмосферата.

Поради това се изчислява, че замърсяването на въздуха от превозните средства продължава да расте. В момента автомобилните емисии съставляват около 23% от общия обем на емисиите на парникови газове в страните от ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 31 гласа.

Свързани новини