Отидете към основна версия

6 118 29

Какви проблеми могат да възникнат, когато използвате "моторна спирачка"

  • моторна спирачка-
  • съвети
Снимка: Shutterstock

Намаляването на скоростта с двигателя, или т.нар "моторна спирачка" се използва от много от по-опитните водачи на МПС. Тук става дума за автомобили с механична скоростна кутия, защото при автоматиците електрониката сама преценява кога и колко да я използва.

Та, въпросната "двигателна спирачка" е добре да се използва, но и този метод има недостатъци. За основните такива ви разказваме сега. Необходимо е да се спира с помощта на двигателя, но при определени условия, а също и като се вземат предвид редица правила.

Според специалистите, този метод води до високо натоварване и на трансмисията и на двигателя и при продължително спиране с мотора на стръмен наклон, двигателят може да прегрее. Прекалено дългото използване на спиране с двигателя често води и до повишено износване на скоростната кутия, особено когато се използва на ниски предавки.

Трансмисията, подобно на двигателя, в този случай изпитва прекомерно натоварване. При хлъзгави пътища с този метод можете да загубите контрол над автомобила, тъй като този процес е различен от спирането с помощта на спирачната система.

Но тази моторната спирачка облекчава работата на спирачната система, така, че експертите препоръчват, ако ви предстои стръмно и дълго спускане, да използвате и двата варианта на спиране.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 52 гласа.

Свързани новини