Отидете към основна версия

4 026 10

Разочаровани собственици на водородната Toyota масово съдят автомобилния производител

  • toyota-
  • mirai-
  • водород

Голяма група собственици на Toyota Mirai очевидно са силно разочаровани от реалността да притежават автомобили, задвижвани от водород и са завели колективен иск срещу автомобилния производител. Делото е насочено към маркетинга на Toyota, като обвинява японския производител в подвеждане на потребителите относно ежедневната употреба на въпросните автомобили, задвижвани с водород.

Ищците посочват редица разочарования, включително липсата на работещи зарядни станции, недостига и рязко растящите цени на водородното гориво и разочароващия пробег на Mirai, който е далеч под рекламираните цифри. Те твърдят, че тези проблеми правят колата практически "неподходяща" за ежедневно шофиране.

Според делото Toyota и нейните търговци са казвали на потенциалните купувачи, че „водородното гориво е широко разпространено и че зареждането с гориво на Mirai е безпроблемно“.

Реалността на собствеността обаче рисува съвсем различна картина. Собствениците на Mirai съобщават за чести трудности при намирането на водородни станции, като казват също, че трудностите с намирането на гориво често води до нуждата от репатрак.

Освен това декларираният пробег от 575 и 647 км в зависимост от версията се считат за нереалистични. Шофьорите съобщават, че постоянно разполага с пробег със 160 км по-малък, отколкото им е било обещано от официалните дилъри на Toyota.

Делото също така подчертава 200-процентно увеличение на цената на водородното гориво през последните няколко години, от $13/кг през 2022 година до около $36/кг през 2024-а. Увеличението означава, че картата за гориво на Toyota за 15 000 долара, дадена като стимул при покупка, няма да стигне за заявените пет години.

И накрая, собствениците на японския водороден седан твърдят, че всички горепосочени проблеми са се отразили сериозно на стойността на употребяваната Toyota Mirai - автомобилът запазва само 19.4 процента от първоначалната си цена след пет години употреба. В резултат на това ищците търсят обезщетение от Toyota.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.

Свързани новини