Отидете към основна версия

7 995 14

Черният ход на Русия

  • русия-
  • облигации-
  • долари

Тихомълком Кремъл се върна на международните пазари за облигации

Русия в понеделник изненадващо се върна на международните пазари. В две кратки съобщения беше съобщено, че „ВТБ Капитал” е избрана да организатор на емисията от облигации за $3 млрд.

Тя беше предпочетена пред Сбербанк и Газпромбанк.

Емисията от руски облигации е със срок от 10 години и доходност между 4,65% и  4,9%. Експерти посочиха пред Блумбърг, че

новата руска емисия е привлякла заявки за $5,5 млрд.

Средствата ще бъдат използвани за покриване на бюджетния дефицит, който възлиза на 2,36 трилиона рубли ( около $38,2 млрд.).

Преди месеци Русия покани европейски и китайски банки да наддават за сделката, както и няколко банки от Уолстрийт, включително „Банк ъф Америка“, „Ситигруп“, „Голдман Сакс “, „Джей Пи Морган“ и „Морган Стенли“.

От своя страна Държавният департамент предупреди банките, че закупуването на руски държавни облигации е в разрез с външната политика на САЩ. Европейските банки се отказаха от руската емисия заради наложените на Кремъл финансови и икономически санкции от ЕС.

По тази причина

Русия се насочи към Азия и Близкия изток в търсене на свежи пари.

След срива на цените на петрола инвеститорите потърсиха по-сигурни убежища за своите пари. Голяма част държавните фондове в Азия и Близкия изток вече предпочитат да инвестират в държавни облигации. Става дума за долари, а Москва обича зелените пари.

Русия е силно зависима от американската валута. Много руски компании имат дългове в долари. Когато цените на петрола бяха високи, това не беше проблем. Ниските цени на черното злато обърнаха картинката. Критична е 2017 г. След нея настъпват много падежи по заеми, по които парите трябва да се платят, а руските компании нямат долари.

За последен път Русия пусна облигации

на международните пазари през септември 2003 година, когато за един ден продаде ценни книжа за $ 7 млрд.:  5-годишни облигации за $1,5 млрд. при лихва 3.664%, 10-годишни облигации за $3 млрд. при доходност 5.112 %, 30-годишни за $1.5 млрд. при лихва 6.08 %, както и 7-годишна емисия в евро за $750 млн. при лихва от 3.702 %, припомня ТАСС.

Формално излизането на международните дългови пазари се състоя. Пускането на облигации се състоя, коментира първият вицепрезидент на „Руския клуб на финансовите директори” Тамара Касянова. Според нея част от облигациите са купени и от руски инвеститори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия ще доставя нефт в Индонезия

    Държавната компания „Роснефт“ е заинтересована да доставя нефт в Индонезия, съобщава РИА Новости. Агенцията се позовава на изказване на пр ...
    20.05.2016
    1 911
    3
  • Раздвоение в ЕС за Русия

    Русия трябва да изпълни ангажиментите си по споразумението в Минск, за да се върне във формата на Г-8. Това бе заявено от германския външен министър Ф ...
    15.05.2016
    2 789
    0
  • Deutsche Bank очаква укрепване на рублата

    Най-големият финансов конгломерат в Германия очаква премахване на санкциите срещу Русия в следващата една година. Този заключителен анализ на банката ...
    10.05.2016
    1 274
    0