Last news in Fakti

8 Юли, 2023 03:18 4 425 74

8 юли 1947 г. Георги Димитров отхвърля предлаганата от САЩ помощ по плана "Маршал"

  • георги димитров-
  • сащ-
  • план-
  • план маршал

Комунистическото правителство обрича българите на бедност и репресии

8 юли 1947 г. Георги Димитров отхвърля предлаганата от САЩ помощ по плана "Маршал" - 1
Снимка: Архив

На 8 юли 1947 година правителството на Георги Димитров дава категоричен отказ от американска финансова подкрепа по "Плана Маршал" за възстановяване на Европа. Припомняме, че от която се възползват 16 западноевропейски страни, които в наши дни привличат българите като дестинация за обучение, работа, живот или туризъм.

На 8 юли 1947 година Георги Димитров показва, че

интересите на Сталин на Балканите стоят над тези на България.

Това не е случайно. След процеса за запалването на Райхстага от 1933 г. Георги Димитров имигрира в СССР. Там той прави шеметна кариера. Става лидер на Коминтерна. През следващото десетилетие, в най-тясно сътрудничество със съветския диктатор Йосиф Сталин, играе централна роля в координирането на световното комунистическо движение. Освен това е и депутат в съветския парламент в периода 1938 – 1945 година.

Георги Димитров се връща в България на 15 септември 1946 година.
Непосредствено след завръщането си претърпява поражение в парламентарните избори срещу Атанас Москов - кандидат от Българската работническа социалдемократическа партия. Избран е за министър-председател през ноември 1946 г. Оглавява БРП (к), която през декември 1948 се преименува на БКП.

По тази причина Георги Димитров следва

линията на Сталин за противопоставяне на "Плана Маршал".

Инициативата е наречена на името на държавния секретар на САЩ по онова време Джордж Маршал.
Американското правителство дава безвъзмездна помощ от тогавашни 13 милиарда долара за възстановяване на европейската икономика след края на Втората световна война.

Планът е в действие в продължение на 4 години от 8 април 1948 година. Целта на Съединените щати е да се възстановят засегнатите от войната области, да се премахнат търговските бариери, да се модернизира промишлеността и да се възстанови икономическият просперитет на Европа като преграда пред разпространението на комунизма. Част от плана е също премахването на множество регулации и насърчаване на ръста на производителността.

За администрацията във Вашингтон е очевидно, че не е в ничий интерес да се допусне срутването на една съществена част от световната икономика и търговия, каквото представлява Европа. Освен това

разорена и бедстваща, Европа би станала лесна жертва на комунистическата пропаганда и на съветското политическо настъпление.

Главното условие за получаване на американска финансова помощ е правителствата да представят своите проекти за икономическо възстановяване и да отчитат точно как се реализират и в кои сектори се влагат отпуснатите средства. Отбелязано е, че няма да се подкрепят режими, които насилствено се опитват да останат постоянно на власт или възпрепятстват свободното възстановяване и развитие на други държави.

Съветската дипломация се противопостая, тъй като не желае финансовата помощ да попречи на започналото изграждане на тоталитарна система от сталинистки тип в източноевропейските държави и обвързването на техните икономики със съветската.

За прилагане в действие на американското предложение, френското и британското правителство решават да се проведе международна конференция с участието на европейските държави, заинтересовани от външната финансова помощ, на която да се изработи обща програма за следвоенно възстановяване.

На 1 юли 1947 година излиза официалната съветска позиция, която е категорично против.

Четири дни след като е официално поканена, на 8 юли 1947 година българската страна отказва да участва. От Източна Европа единствено Чехословакия първоначално приема, но под натиск и обещания от СССР също отказва.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа

    55 44 Отговор
    Какви са тези глупости, Чъчил и Сталин предварително са разделили Европа!

    Коментиран от #6

  • 2 Национален предател

    89 31 Отговор
    Този комунистически лакей подари Македония на Югославия за да покаже на СССР,че няма техен интерес който да не е готов да обслужи.В замяна на това народа и до днес живее с илюзията,че някога България ще заприлича на нормална държава но тогава и сега все е стъпкана от руския ботуш.

    Коментиран от #8

  • 3 пламен

    77 34 Отговор
    Марионетка на Кремъл и алкохолик

    Коментиран от #10

  • 4 ТрампЛин

    74 30 Отговор
    Този алкохолик е срам за нашата История! Дори не искам да го коментирам. Виж, лъжата която скалъпиха коминтерновските лъже-историци бих коментирал надълго и широко. Този обикновен алкохолик беше изпратен да подпали Райхстага, и след като беше хванат и уличен от властите в Германия, трябваше да му се измисля легенда за научаване на езика за няколко месеца, за защитното му слово без адвокат и преводач, но упорито се прикриваше факта, че Вълко Червенков го е защитавал, поради което и е трябвало да бъде елиминиран чрез “култа към личността”. Живота на Тарабата е изтъкан от Гнусни лъжи и Предателства! Нищо повече! Пионка в ръцете на Коминтерна и Сатаналин!

    Коментиран от #14

  • 5 Последния Софиянец

    56 27 Отговор
    Предател.
  • 6 Кнаус 485

    35 54 Отговор

    До коментар #1 от "Опа":

    Статия боза.....пълни глупости....
  • 7 Адам Хилтън

    53 56 Отговор
    Гърция която приема помощта от плана Маршал не става по-богата от България - чак до 90-те си остават с по-нисък стандарт на живот. Също така предложението към България е фалшива приказка за престиж и дразнене с Москва - САЩ никога не са възнамерявали да пратят помощ, на държава във вражески лагер (без ултиматум да излязат от него и да качат про-американска власт) - още по-малко такава чиято столица бомбардират 3 години по-рано.

    Коментиран от #12, #73

  • 8 Кнаус 485

    38 40 Отговор

    До коментар #2 от "Национален предател":

    То и Русия преди 150 години взе и подари от Турция българската територия на българите.......
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    15 42 Отговор
    ГЕОРГИ ДИМИТРОВ Е БИЛ ДЕПУТАТ И В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ПРЕДИ ФАШИСТКИЯ ПРЕВРАТ НА 9-ТИ ЮНИ 1923 ГОДИНА
    ....
    А Е ОТРОВЕН ОТ ГЕОРГИ АНДРЕЙЧИН - ДЖОРДЖ АМЕРИКАНЕЦ ДЯДО НА ПОЛИТИЛОГА АНДРЕЙ РАЙЧИН ПО ПОРЪКА НА ЦРУ
    ....
    И СЛЕД ОТРАВЯНЕТО МУ , МАСОНА КИМОН ГЕОРГИЕВ ПОЧВА ДА ПРОБУТВА НАГОРЕ
    ЗЕМФИР -ТОДОР ФЕРДИНАНДОВ ЯШАРОВ ЖИВКОВ
    ....
    НЕЗАКОННИЯ СИН НА ФЕРДИНАНД И НЕЗАКОНЕН БРАТ НА БОРИС ТРЕТИ
  • 10 Кнаус 485

    13 32 Отговор

    До коментар #3 от "пламен":

    А пипал е и парапета.....Сега са марионетки на краварите,наркомани и парапети....
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    21 20 Отговор
    ИНТЕРЕСНО Е ЧЕ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ Е 100% МАКЕДОНЕЦ
    НО НАВСЯКЪДЕ Е КАЗВАЛ ЧЕ Е БЪЛГАРИН
    ....
    МИСЪЛТА МИ Е ЧЕ ЩОМ НАШИТЕ БРАТЯ НЕ ИСКАТ
    ФАШИСТКИ КЛУБОВЕ В СКОПИЕ
    МОЖЕ ПОНЕ ЕДИН ПАМЕТНИК НА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ДА СЛОЖАТ

    Коментиран от #72

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кнаус 485

    37 32 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Не знам за тогавашните предателства,но сегашните и слугинажа на краварите избиват рибата ...

    Коментиран от #18

  • 15 гост

    38 10 Отговор
    През 1947 г. светът е навлязал в т.н." Студена война". Действа доктрината "Труман": Всяка точка от земното кълбо в която има опасност комунистите да вземат властта е жизнено важна за САЩ и те ще я защитават". От друга страна Сталин заявява, че източноевропейските страни са твърде изостанали икономически и в тях е още рано да се говори за социализъм. Условието страните да получат помощ по плана "Маршал" е да изгонят комунистите от правителствата си. Под американски натиск това става в Италия, Франция, Белгия, където комунистите имат авторитет като антифашисти и участват в правителствата. В източна Европа най-остро проблема стои в Чехословакия, което довежда до събитията от февруари 1949 г. След тези събития Сталин втърдява позицията си и в отговор са изгонени от източноевропейските правителства представителите на буржоазните партии и в последствие са разтурени. Установена е комунистическа диктатура. В Източна Европа през 1949 г. е създадена ИКОНОМИЧЕСКАТА организация СИВ, а на 4.април 1949 г в Западна Европа е създадена ВОЕННАТА организация НАТО. Пиша го за тези, които имат капацитета да го разберат.

    Коментиран от #19

  • 16 Българин

    29 8 Отговор
    Ама как са "миляли" за България комунистите, а?
  • 17 ТрампЛин

    44 19 Отговор
    Казах! Никакво внимание на този алкохолизиран дегенерат! Съчинявайте му легенди, посипете главите си с пепелта му ако искате. Руснаците го създадоха, те го и очистиха за да лансират още по-гнусния и послушен правешки тарикат.

    Коментиран от #22

  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    20 20 Отговор

    До коментар #14 от "Кнаус 485":

    А ЗА КРЕМЪЛСКИТЕ СЛУГИНАЖИ НЕЩО ДА КАЖЕШ? ТЕ ДОКЪДЕ ЩЕ НИ ДОКАРАТ? КАКТО ВИНАГИ.

    Коментиран от #21

  • 19 ТрампЛин

    17 15 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    През 1949 година ссср извършва първия си ядрен взрив!!! Така се ражда НАТО!!!
  • 20 Толупа

    9 8 Отговор
    Комунистите утепаа дядо
  • 21 ТрампЛин

    25 20 Отговор

    До коментар #18 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Кремълските слугинажи могат само да точат лиги и да лапат мухи! Пожелавам им дълголетие за да се наслаждават на Свободна и Независима от русия България!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ама

    18 15 Отговор
    защото не е бил евроатлантик, евроатлантик помощ не отхвърля, той я "усвоява", като ПВУ-то !
  • 24 ТрампЛин

    28 16 Отговор
    Има един период в живота на Тарабата, когато е бил секретар на коминтерна. В същото време в МаЦква е и Й.Броз Тито-заклет женкар, а нашия заклет алкохолик и доносник. Обекта на похотливия сърбо-хърватин е била една германка, на която око е бил хвърлил и Сатаналин. По донос на Тарабата, Тито е изгонен от МаЦква за да може кървавия Диктатор да ума немкинята. Дълги години Тито и нашия алкохолик са заклети врагове поради тази причина. Коминтерна е бил Вертеп от Класа!!!
  • 25 Българин

    14 32 Отговор
    Поклон Истински Родолюбец е бил
  • 26 Уса

    19 34 Отговор
    Дайте повече подробности за планът Маршъл,каква е помоща и какви капани е имало а не само да плюете.Георги Димитров си е свършил добре работата за онова време а това,че половин век народа спи не е проблем на Георги Димитров.Комунизма ви подсигури спокойствие и сигурност и прекалено се отпуснахте забравихте за враговете

    Коментиран от #46

  • 27 Не сме вчерашни

    22 26 Отговор
    Видите ли, добрите капиталисти от САЩ, искали ей така да ни помогнат, без нищо в замяна. Някой виждал ли е капиталист, който да не иска да те прецака? Тя и Европа ни "помага" вече 33 години, а резултатът е пълна деградация на България. Мерси от такива "помагачи"!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 И за

    26 8 Отговор
    награда на подпълвача пияндур , му направиха мавзолей и го туриха готов спиртосан !
  • 30 дядото

    16 18 Отговор
    и явно е бил прав да откаже.като гледам последните 3 десетилетия какво развитие,както възстановяване,какво ограбване и унищожаване на националния ни суверенитет ми става тъжно за следващото поколение.
  • 31 Ван

    21 10 Отговор
    Каквото и да си пишем в коментарите, за промяна вече е късно, факт е, че е имало Белене, забрана свобода на словото, не можело да се ходи къде да е, предателството им спрямо нашенците в Македония, Възродителния процес и т.н., но е факт, че също сме имали безплатно здравеопазване, образование, спокойствие за утрешния ден (когато си ходил да пазариш, знаел си, че хлябът струвал 20 ст. и така е щял и да си остане), 3000 язовира (повечето) сами сме си построили, бездомници и просяци не е имало, имали сме и космонавти, дефакто нулева престъпност и още много знайни и незнайни постижения, които ние наблюдаваме изчезването им, а децата ни никога няма и да повярват, че такъв живот някога е бил възможен.
    Поради нехайството, примирението и страхливостта на народа и продажността и безродието на "бившите комунисти", за промяна вече е късно.

    Коментиран от #43, #44, #48, #50

  • 32 Така така

    14 28 Отговор
    Браво на Димитров иначе щеше да има американска база в Ново село и правителство напосолството още 1947. Социализма беше хубав период радвам се че бях част от този истински живот с истински хора. Демокрацията и капитализма са изкуственяци и нищо истинско няма фалш
  • 33 Мемфис

    20 9 Отговор
    Жоро тарабата!
    Също като “ Живков- младши”- пожизнен клепар и лизач на руски zaдници и най- накрая Сталин му даде “хапчето”!
  • 34 Просто човек

    10 4 Отговор
    Е това е национално предателство...
  • 35 !!!?

    25 7 Отговор
    Крушата на пада по-далече от дървото !!!?

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 къркач

    12 4 Отговор
    Този имбецил стои в основата на сегашното ни състояние.
  • 39 Реалист

    8 8 Отговор
    С пълна Маршал фамилия Ротшилдови си купи Западна Европа която в момента се управлява от тех.
  • 40 Наведена межатурка

    13 6 Отговор
    Алкохолик, продал се на Сталин. За жалост и сега е пълно в управлението с такива като това.
  • 41 Професора

    11 11 Отговор
    1990 западняците бяха възмутени как в НРБ са имали 90 процента собствени жилища и вили, а на запад 20 процента са имали собственост.

    Коментиран от #45

  • 42 Соросоид

    12 13 Отговор
    Колко лошо беше през социализма народа беше 10 000 000 и нямаше ГМО храна, банките не взимаха на хората жилищата и нямаше дрога

    Коментиран от #66

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мани го тоя

    14 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ван":

    В Европа нямат язовири,те пият вода ,къпят се и се перат като индийците- в реките.Нямат образование ,нито производство...Престъпност нямат ,защото мигрантите им са най- добрите и почтени хора...
  • 45 Бегай

    12 3 Отговор

    До коментар #41 от "Професора":

    И нашите ,,собственици" се юрнаха на запад ,да се мъчат и гният ...И не еб@в@т да се връщат...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Рашавия

    12 3 Отговор
    Абе, виждаш резултата, какви още подробности искаш?
    По времето, когато сащ раздават безвъзмездна помощ от тогавашни 13 милиарда долара за възстановяване на европейската икономика включително германската, приматите открадват 54 тона злато и архивите само от България(защото всъщност те нямат нито архиви, нито писана история), както и всичко което могат да изкъртят от целият бъдещ Цоц. лагер.

    Коментиран от #61

  • 48 Понаучете го

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ван":

    тоя български! Да "пазариш" нещо не е като, да пазаруваш! У вашето село диалектО не ме интересува!
  • 49 Ей заради

    15 2 Отговор
    Тоя БОоКлУуК сега Македония не е в състава на България. Предател и БОоКлУуК с големи букви. По заповед на тоя биеха българите да ги пишат македонци в пиринско. БОоКлУуКа и Тито решиха да направят македонска нация за да не бъде България най голямата държава във федерацията която мислеха да създадат. И пиринска Македония трябваше да излезе от състава на България и да се включи в състава на Югославска Македония. И за благодарност комунистите сложиха мумията на БОоКлУуКа в центъра на София, та да му се кланят. Та това е. Който е Българин да знае на кой да благодари за разделението на Българите.
  • 50 Българин 681

    10 10 Отговор

    До коментар #31 от "Ван":

    Свидетел съм на част от събитията, служил съм в БНА - такава вече НЯМА.
    Имахме истинско образование, култура, социална сигурност, в болниците не се носеха чаршафи и "консумативи", милицията не си поплюваше хич с разни криминални типове(бой и директно в дранголника).
    Построихме АЕЦ, който и до ден днешен ни служи вярно, независимо от предателството на мадам Йес.
    За хилядите построени тогава заводи, с лишенията на нашите баби и дядовци и продадени за жълти стотинки от един
    мерзавец с инициали И.К. и дума да не става!
    Аз лично намирам за абсолютно кухо съдържанието на термина "евроатлантически ценности"?!?
    Уважавам българските такива, наследени от нашите прадеди.
    Да живее БЪЛГАРИЯ и дано най-накрая стане "Чиста и свята Република".
    От нас си зависи.........

    Коментиран от #51, #52

  • 51 От целия ти пост

    12 4 Отговор

    До коментар #50 от "Българин 681":

    разбрах, че цял живот работа, за един кибрит нямаш, и с това се гордееш! Служил съм в казармата и бна, ти там сигурно си бил зкпч????? П.П колко ти е пенсията, за цял живот лежане?

    Коментиран от #57

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 По време

    15 5 Отговор
    На мракобесния режим до 1989г. Само за един процент от написаното от нас и щяхме да сме в Белене. Без съд и присъда. Толкова за тоталитарна България. Робска тогава държава ,на червените саттррааппии и ууббииййцции.

    Коментиран от #68

  • 54 Казуар

    12 5 Отговор
    Целта на Русия в Украйна беше да свали правителството в Киев, и да сложи марионетка като Г. Димитров, или по съвременно, подобие на Лукашенко.

    Коментиран от #55

  • 55 Или

    11 5 Отговор

    До коментар #54 от "Казуар":

    Като Радев. Показа черната си душа. Но роба си е роб , дори и президент да стане. Станишев подари к.к.Камчия на руснаците, а Радев ще им подари цяла България.
  • 56 стоян георгиев

    10 3 Отговор
    Само му вижте пиянската мутра на тоз убавец? Верен професионален терорист алкохолизиран и накрая отровен от кукловода му.беше.нещомкато Христос през комунизма.символ за подръжание.

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 НЯКОЙ

    12 3 Отговор
    Комунистите винаги са продавали България на СССР/Русия в името на една фалшива идеология, всъщност диктатура! Продължават и сега!

    Коментиран от #59

  • 59 Сега

    1 9 Отговор

    До коментар #58 от "НЯКОЙ":

    Е демокрация бе делетант.. И тряа ти кажа, че комунизма бе по добър за българския народ.
  • 60 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    Тоя пич поне се е сцепил от бачкане, ти дори не знаеш какво означава работа.

    Коментиран от #64

  • 61 Така така

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Рашавия":

    Няма безвъзмездна помощ плиткия
  • 62 Луд

    2 2 Отговор
    Ето отговора в статията по горе
    Неграмотност! 80 общини не хванаха тройка на матурата по БЕЛ.
    И такива хора изказват мнение по политически и исторически въпроси .
    Написано е преди хиляди години НА ПРОСТОСМЪРТНИЯ НЕ МУ Е ДАДЕНО ДА ЗНАЕ.
    В статийте всичко изглежда така както го напише автора.

    Коментиран от #63

  • 63 Луд 1

    7 0 Отговор

    До коментар #62 от "Луд":

    Няма ,такава дума, като статиЙте другарю грамотен.

    Коментиран от #71

  • 64 стоян георгиев

    7 0 Отговор

    До коментар #60 от "Хахаха":

    Тоя никога не е работил друго освен депутат.нали прочете другар ,нищо сруго.голям проблем беше да му сложат в биографията как е бил някъде работник,но уви няма такава дейност.само депутатство и тероризъм.та на тва комунистите му викате работа.
  • 65 ССС

    7 0 Отговор
    Югославия приема и това е причината за разрива между сталин и тито.

    Този разрив е причината пиринска Македония да остане в границите на България. Малко преди това предателят георги димитров и ръководената от него бкп са подготвяли доброволното предаване на пиринска Македония към Югославия.

    Малко абсурдно, на май в този случай трябва да сме благодарни на тито.
  • 66 ССС

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Соросоид":

    Да, стомаха ти беше пълен и имаше страх, страх, страх.
  • 67 ПРИПОМНЯНЕ

    1 1 Отговор
    Че как да постъпи,, когато има един полк на НКВД дислоциран в Плевен????
  • 68 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #53 от "По време":

    Нямало е нужда нищо да пишеш, просто КВАРТАЛНИЯТ ти може да те е набелязал...и си в джипката за Белене.
  • 69 УЙКО- КАЛЕКО

    7 0 Отговор
    Донякъде сте прав ,но само донякъде.Построените заводи и АЕЦ не са лична заслуга на ЖИВКОВ и БКП.Те са плод на нашите предци ,защото са построени с техните пари и труд.По отношение на доходите тогава няма смисъл да ходи по на запад от титова ЮГОСЛАВИЯ 1980 г.средната заплата в НРБ беше около 60-70 долара в СФРЮ ОКОЛО 170-190 зелени За МОСКВИЧ се чакаше 10 год ,а за ЛАДА 15 за жилише пак толкова.Забележи за цветен телевизор ЕЛЕКТРОН ВЕЛИКО ТЪРНОВО лично аз чаках 9 месеца със записване за ред.ЕДИНСТВЕНО СТЕ ПРАВ,ЧЕ ТОВА КОЕТО НАРОДА ПОСТРОИ ПО ВРЕМЕТО НА,, СОЦИАЛИЗЪМА ,,БЕ ОТКРАДНАТО ПО ВРЕМЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА.ЗАВЪРШВАТЕ ВАШИЯТ КОМЕНТАР С ПРИЗИВА ,,ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ЗА,, ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА,,.РАДЕТЕЛЯ ЗА ТАКАВА РЕПУБЛИКА ИМА И ЕДНА ДРУГА МИСЪЛ,,ТАЗ КОЙТО НИ ОСВОБОДИ ,ТОЙ ЩЕ НИ И ПОРОБИ.,,НАИСТИНА МНОГО БЕ ПОСТРОЕНО ПО КОМУНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ ,НО ЗА СЪЖАЛЕНИ НИЕ ПО МЛАДОТО ПОКОЛЕНИЕ НЕ МОЖАХМЕ ДА НАДГРАДИМ ,А ПОЗВОЛИХМЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ШАЙКА ДА ГО ОТКРАДНЕ И ПРИСВОИ.ПОСЛЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ ,,И ТОГАВА БЯХМЕ И СЕГА СМЕ СИРОМАСИ..
  • 70 жоро тарабата

    4 1 Отговор
    дрът пидофил
  • 71 Луд

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Луд 1":

    Няма ,такаова нещо като Луд 1 Луд 2 другарю грамотен.
    Поздрави на комсомолския .
  • 72 Шофьор

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не е македонец, роден е в с.Ковачевци,Радомирска община сега Пернишка област!!!
  • 73 Айде бе!

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Адам Хилтън":

    Работих в туризма през 1974-5-6, когато започнаха да идват гръцки групи да ни видят как сме се развивали, докато те бяха под режима на полковниците и с американско присъствие. Бяха сто пъти по-добре облечени, имаха валута колкото пожелаят, хубави автобуси, хубава музика...Като ни видяха колко сме зян с комунягите и руснаците, един фен на соца не остана, а тези, които бяха с десни убеждения , се пукнаха от смях и се подиграваха на подиграваха на "капа, капа, епсилон"- абревиатурата на комунистическата им партия. И американците силно им домиляха!
  • 74 Слух ли е

    2 0 Отговор
    Говори се че Димитров е злоупотребявал с огнената вода и прякора му бил Гошо Тарабата, дали е вярно?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове