Отидете към основна версия

2 719 0

Трайков: Да не чуе дяволът, но може да режем още пари

  • бюджет-
  • трайчо трайков-
  • трайков
Снимка: БГНЕС

"Да не чуе дяволът, но между първо и второ четене Бюджет 2012 г. може да стане още по-консервативен".

Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира в „Седмицата“ по радио „Дарик“ възможността между първо и второ четене Бюджет 2012 г. може да стане още по-консервативен - т.е. да се намалят допълнително парите на някои от министерствата.

Икономическият министър прогнозира, че кредитирането като цяла ще се свие. Въпреки че има условия и за намаление на лихвите, има и много други, които водят към другата посока, допълни Трайков.

Трайков обаче беше категоричен, че догодина няма вариант да не се поеме нов заем от страната ни, за да може да се покрие падежа по "облигациите на Милен Велчев".

Трайчо Трайков отбеляза още, че три от основните външни пазари на България - Гърция, Италия и Германия, ще свият потреблението си, включително и на български стоки.

Той определи като "щастие в нещастието" и прогнозите на Брюксел за икономическото развитие на Европа, тъй като за България прогнозата бе намалена доста по-малко в сравнение с останалите страни.

Помолен да коментира прогноза на японска банка, че страната ни е най-застрашена от дълговата криза в Европа, защото западноевропейските банки може да изтеглят парите си, Трайков отговори: "Обикновено тези, които чертаят лоши прогнози за България, после имат проблеми. Вижте дълга на Япония".

Икономическият министър определи състоянието на железниците у нас като "воденичен камък", Трайков обаче бе категоричен, че няма вариант страната ни да остане без жп превоз. От гледна точка на икономиката, влаковете превозват най-вече руди, металургични продукти и течни горива за около 12 млн. лева месечно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини