13 Ноември, 2011 12:59 78 296 3

Менда Стоянова: Не може заради Оли Рен да прекрояваме бюджета

  • бюджет-
  • менда стоянова
Менда Стоянова: Не може заради Оли Рен да прекрояваме бюджета - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не може за едно изказване на Оли Рен ние да прекрояваме бюджета. Не можем да гледаме на боб какво ще се случи, защото това не зависи само от боба.

Това заяви пред „Неделя 150“ по БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя посочи, че не бива да се пренебрегва и целта за рязко увеличение на усвояването на европейските средства.

„Смятам, че това е цел, която бюджетът правилно си я е поставил. Усвояването на еврофондовете е другият инструмент за увеличаване на инвестициите и конкурентоспособността на българската икономика", заяви Менда Стоянова.

За пенсиите Стоянова коментира, че не може да не бъде за увеличението на пенсиите по принцип, защото „това са пари на нашите родители".

„Но в условията, в които се намира България, Европа и светът, не можем да си позволим да разклатим финансовата стабилност на държавата, увеличавайки пенсиите", категорична е Стоянова.

Тя обясни, че пенсионната реформа не включва само увеличение на осигурителния стаж или възрастта за пенсиониране. Големият дебат, според Стоянова, който трябва да се проведе, е за ранното пенсиониране.

„Колкото до добавката за стаж смятам, че работната заплата трябва да бъде свързана с производителността на труда. Не бихме могли само на база образование, стаж, опит да формираме заплата на човек, без да сме отчели реалната му производителност", добави още Стоянова.

Финансовият министър каза, че приходите са планирани консервативно. Не знам прогнозите на Оли Рен на каква база са, но същия ден сутринта ЕК даде друга прогноза, допълни тя.

В четвъртък еврокомисарят Оли Рен обяви прогнозите на ЕК за икономиката, които показаха значително забавяне, както в Европа, така и В България. Според него България ще се възстановява по-бавно от останалите, а безработицата ще е висока.

Еврокомисията очаква за тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на България да нарасне с 2,2%, през 2012 година да се увеличи с 2,3%, а през 2013 година - с 3 процента. Прогнозите на министър Дянков са 2.9% растеж за 2012 г., но и той е леко скептичен за тази прогноза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешника

    0 0 Отговор
    Ясно: икономии и ограничения-друго спасение няма ли!? Ами дали ще дойдат паричките от ЕС? Тъпчете с пари образователната система и системата на здравеопазването, а те са с порочни структури и не са ефективни - превърнали са се в хранилки за ограничен кръг от хора! Явно ресорните ви министри не са наясно какво да правят! Логиката е много проста! Глупавият подход е точно това, което правите: на най -слабото място най-големите инвестиции, а правилният подход е точно обратния! Дава се на най-силния сектор най-много, за да може той да заработи още по-добре и да измъкне другите! Толкова ли сте болни и необразовани...
  • 2 Вуте

    0 0 Отговор
    И таа е голема тъпанарка!Мисли да е по-умна от Рен!?
  • 3 Тервел

    0 0 Отговор
    Големият дебат, според Стоянова, който трябва да се проведе, е за ранното пенсиониране - само това има значение цялото интервю - но за да се вземат правилните решения трябват държавници който искат а могат да ги вземат и приложат - в нашата ченгесарска държава това е почти невъзможно .......но социалните катаклизми винаги започват неочаквано!