Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 08:47 6 725 0

Орешарски: Опитваме се и вероятно ще преживеем другата година

  • бюджет-
  • пламен орешарски-
  • приходи-
  • менда стоянова

Едно от хубавите неща в този бюджет е, че се запазва данъчната система, унаследена от предишното правителство. Това каза пред бТВ депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски, бивш министър на финансите в коментар на Бюджет 2012 - кой губи и кой печели от него.

Заложените приходи в Бюджет 2012 са повече от тези в Бюджет 2011. Най-важното е, че тези приходи запазват данъчните ставки, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната парламентарна комисия. Тя допълни, че Бюджет 2012 удовлетворява бизнеса с най-ниските данъци в Европа, с изключение на акциза. "Данъци няма да се увеличават, но за пенсиите ръст не е предвиден", поясни тя.

Според Пламен Орешарски, следващата година по същество няма да има увеличение в разходната част на бюджета. Може би няма да има рецесия, но бюджетът е същият като тази година, допълни бившият финансов министър. Той е категоричен, че бюджетът за 2012 година е доста несъдържателен - в него няма цели, няма политики, не създава стимули. Аз, когато бях финансов министър съм си поставял цели, повечето съм изпълнявал, някои не съм. Този бюджет, както и предишните два, няма антикризисна мярка, каза още веднъж Орешарски.

Представителят на ДПС в дискусията - Алиосман Имамов, заяви, че в Бюджет 2012 приходите са увеличени с 2,5 милиарда спрямо на предходната година, това, според Имамов, е твърде оптимистично твърдение. От ДПС настояват този бюджет да бъде ремонтиран. Според Алиосман Имамов, животът на хората ще се промени лошо, най-много заради факта, че този бюджет е кризисен, той е в застой. "Дано инфлацията бъде малка, за да няма голям процент изядени доходи", допълни Имамов. Той смята, че в него няма ясно разписани мерки, които да стимулират бизнес средата.

Менда Стоянова пък допълни, че високото усвояване на еврофондове е шансът на България за инвестиции. По думите й, разчетеното в бюджета не е на база поглед в тавана, то е на база анализ. Бюджетът е изработен с цел България да бъде финансово стабилна - бизнесът да работи, заяви Стоянова.

Пламен Орешарски допълни от своя страна, че разходната част на Бюджет 2012 не мърда. Средствата от ЕС като антикризисна мярка не зависят напълно от България. Бившият финансов министър коментира, че ако днес бе на стария си пост не би потискал стопанската активност, за да се чуди от къде да събере приходи. "Опитваме се и вероятно ще преживеем другата година", каза той. Според него, следващата година ще трупаме нов дълг, като поясни, че до момента сме натрупали около 1,5 млрд. "Ако продължим така и не овладеем тенденциите, ще тръгнем по пътя на Гърция", е мнението на Пламен Орешарски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА